Här konfronteras hon om nätlögnen: ”Såg ut som en man”

Uppdaterad 2018-03-10 | Publicerad 2017-11-16

På bara några dagar spreds lögnen till tusentals Facebookanvändare:

Ung i Sveriges talesperson Fatemeh Khavari, 17, finns inte. Hon är en man, påstods det.

200 sekunder har granskat spridningen – som började med ett inlägg av hårfrisören Åsa Westerberg.

– Jag trodde det, säger Åsa Westerberg när hon konfronteras med lögnen.

Att sprida lögner och falska nyheter är lättare än någonsin och används för att smutskasta personer på nätet. En av dem som utsatts för detta är 17-åriga Fatemeh Khavari, talesperson för Ung i Sverige som i augusti och september sittstrejkade på Medborgarplatsen i Stockholm för att stoppa utvisningarna till Afghanistan.

– Efter demonstrationen fick jag massor av hot och hat. De fokuserade på att jag inte är tjej, säger Fatemeh Khavari.

Uppgiften att Fatemeh Khavari inte finns och att hon egentligen är en man – närmare bestämt sin egen bror – nådde även Aftonbladets redaktion i form av nyhetstips.

Men alltihop är en lögn.

Sprider hat på Facebook

När 200 sekunder granskar spridningen av den påhittade nyheten visar det sig att den startade med ett inlägg på Facebook, skrivet av hårfrisören Åsa Westerberg den 3 september.

”Är det BARA jag som hela tiden vetat att det är en man i kvinnokläder eller är det fler som ser detta lika tydligt som jag??! Är denne 'Fatemeh' samma person som påstår sig vara hens bror (...). Oavsett vilket så har de här bröderna (eller brodern) tjänat grova pengar på farsen!”

Via sina olika Facebookkonton sprider hon hatiska och främlingsfientliga budskap och erbjuder sina följare att lämna ett bidrag ”i kampen för yttrandefrihet” via betaltjänsten Swish.

Spridningen på Facebook fick fart och delades i hatgrupper och av personer med rasistiska och nazistiska åsikter. Flera bloggar hakade också på och spred lögnen vidare.

200 sekunders granskning visar att olika versioner av samma påhittade text har delats, kommenterats och gillats över 8 000 gånger på Facebook. De har till exempel postats elva gånger i gruppen ”Stå upp för Sverige” med 170 000 följare.

Bara ursprungsinlägget har delats 720 gånger.

”Det såg ut som det”

200 sekunders Robert Aschberg sökte upp hårfrisören Åsa Westerberg tillsammans med Fatemeh Khavari och frågade varför hon påstått att Fatemeh Khavari är en man

– Jag trodde det, det såg ut som det när jag träffade dig (Fatemeh Khavari) på Medborgarplatsen och på de bilder jag sett, säger Åsa Westerberg

Men du skriver att du vet att hon är en man?

– Men lilla söta Robert, en afghansk kvinna står inte och domderar med hela händerna till en man.

Enligt Jonathan Leman, researcher på Expo, ingår Åsa Westerberg i en miljö som ligger mellan Sverigedemokraterna och vitmaktmiljön och som är mycket aktiv i social medier.

– De ser ofta sig själva som Sverigevänner men det handlar om främlingsfientliga eller högerextrema personer, säger han.

Kännetecknande för den här miljön är att de startar en mängd Facebookgrupper för att nå ut till så många användare som möjligt.

– De som är medlemmar i de här grupperna sprider information vidare mycket okritiskt, säger Jonathan Leman.