Aleksej Navalnyjs kista i kyrkan – flera gripna

Publicerad 2024-03-01

Folksamlingar förbjöds – men det hjälpte inte.

Supportrarna stod i en kö som sträckte sig över flera kvarter för att ta ett sista farväl av ”Putins värste fiende”.

Kravallpolis slog till och grep minst sju personer.

Flera kyrkor sägs ha vägrat att hålla Aleksej Navalnyjs begravning. Till slut blev den av i Church of the Icon of the mother of God Soothe my sorrows. Men begravningen marknadsfördes inte på kyrkans sociala medier, skriver TT.

Enligt Navalnyjs medarbetare försökte de ryska myndigheterna in i det sista stoppa en värdig begravning. Under förmiddagen sa hans talesperson Kira Jarmysj att bårhuset vägrade att ge familjen kroppen. Knappt en timme efter utsatt tid fick de slutligen ta med sig honom.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov varnade för att de som samlades skulle gripas.

Innan begravningen sattes kravallstaket upp framför kyrkan. När Aleksej Navalnyjs kista anlände till kyrkan övervakades den av flera busslaster med maskerad kravallpolis utrustad med hjälmar och tårgas.

Stoppades från att närvara

Enligt flera medieuppgifter stormades kravallstaketen och flera oppositionella stoppades från att närvara under begravningen.

– Vår avsikt är ett fredligt farväl och sörjande, men det verkar som att ryska myndigheter tror att vi ska starta uppror, säger Navalnyjs medarbetare Leonid Volkov till BBC.

– Han var den enda person jag litade på. Jag drömde om att han skulle bli president. Det är en enorm tragedi för mig och för Ryssland, säger Alonja, en annan Moskvabo som tagit sig till kyrkan.

Enligt ryska oberoende tidningen Meduza har minst sju personer gripits.

Navalnys mamma Ludmila Navalnaya och pappa Anatoly Navalnyj deltog i begravningen, med Navalnyj i öppen kista,  i går. De övriga i hans familj, inklusive hustrun Julia Navalnaja, befinner sig utomlands.

På sociala medier la hon upp en video där hon sa:

”Lyosha (smeknamn för Aleksej), tack för 26 år av absolut lycka. Ja, även för lyckan under de senaste tre åren. För kärlek, för att du alltid stöttade mig, för att du fick mig att skratta även från fängelset, för att du alltid tänkt på mig”, sa hon.

”Jag vet inte hur jag ska leva utan dig, men jag ska försöka göra dig där uppe glad för min skull och stolt över mig. Jag vet inte om jag kan hantera det här eller inte, men jag ska försöka.”

Hon sa också att hon lovade att fortsätta makens kamp för ett ”fritt Ryssland”.

Flera utländska diplomater uppges ha varit närvarande på begravningen, bland annat den svenska ambassadören Karin Olofsdotter. Även ambassadörerna från USA, Tyskland och Frankrike ska finnas bland dem som har samlats vid kyrkan, enligt nyhetsbyrån AFP.

Enligt Meduza deltar även bland andra politikerna Jevgenij Rojzman och krigskritikern Boris Nadezjdin. Nadezjdin har förbjudits att ställa upp i landets presidentval senare i mars.

Spelade ”My way”

Navalnyj är jordfäst på Borisovskojekyrkogården. Han sänktes ned till sin sista viloplats till tonerna av Frank Sinatras ”My way”, skriver Washington Post.

Kravallpolis i närheten av kyrkan där gudstjänsten för Aleksej Navalnyj hålls.

Samtidigt stod tusentals av hans anhängare utanför och skanderade för att bli insläppta för att hedra honom. Senare släpptes några av dem in och många lämnade blommor på hans grav.

Han dog i sibiriska straffkolonin FKU IK-3 den 16 februari. Fortfarande är hans dödsorsak oklar. Hans änka, Julia Navalnaja, har beskrivit hans död som mord, de ryska myndigheterna hävdar att han dog av ”naturliga orsaker”.

Navalnyj blev 47 år.

Kyrkan där Navalnyjs begravningsceremoni hålls samt Borisovskoje begravningsplats i Moskva.