Urspårat malmtåg kan kosta över en miljard

Publicerad 2023-12-18

Tåget spårade ur under söndagen vid Vassijaure station.

Det malmtåg som spårade ur vid Vassijaure station kan komma att kosta LKAB över en miljard.

Trafikverkets prognos är att trafiken kan börja rulla på sträcken först i slutet av vecka 52.

– Varje dag spelar roll, blir vi stående året ut pratar vi om över en miljard i förlorade intäkter”, säger LKAB:s logistikchef Linda Bjurholt.

Det malmtåg som spårade ur under gårdagen och orsakade ett stopp för all tågtrafik mellan Kiruna och Narvik kan komma att kosta LKAB över en miljard, skriver LKAB i ett pressmeddelande.

Tåget spårade ur när det var på väg in i ett snögalleri, en form av byggnad som skyddar spåret mot snö. Personal befann sig på tåget när det spårade ur.

– Det är det allra viktigaste, att det inte blev personskador. Men det är mycket allvarligt med en så stor urspårning som kommer att göra att trafiken står stilla under en längre tid. Varje dag spelar roll, blir vi stående året ut pratar vi om över en miljard i förlorade intäkter, säger Linda Bjurholt, logistikchef på LKAB.

Tåget spårade ur i ett så kallat snögalleri.

Kan kosta över en miljard

Tåget var på väg till Narviks hamn från gruvan i Kiruna. På X skriver LKAB:s presschef Anders Lindberg att tåget med 68 vagnar var fullastat med järnmalmspellets. Varje vagn ska ha varit lastad med drygt 100 ton.

Då statens haverikommission eventuellt ska utreda olyckan, har LKAB inte kunnat få tillgång till olyckplatsen och kunnat bärga vagnarna. Prognosen i nuläget är att trafiken ska kunna vara igång igen i slutet på vecka 52.

– I värsta fall betyder detta att vi måste stoppa produktion i Kiruna. Vi har ett bra samarbete med Trafikverket och med enade krafter hoppas vi detta ska gå att lösa så snart som möjligt, säger Linda Bjurholt.

Tågstoppet kan enligt Linda Bjurholt kosta LKAB över en miljard i förlorade intäkter om trafiken står still året ut.

Följ ämnen i artikeln