Advokaten Björn Hurtig åtalas misstänkt för att ha mutat polis

Hurtig: ”Jag kommer att stå emot”

Publicerad 2022-09-02

Advokaten Björn Hurtig åtalas för givande av muta i en mordutredning.

Advokaten Björn Hurtig åtalas för givande av muta i en mordutredning.

Även två poliser åtalas för grovt tjänstefel efter att ha förhört ett vittne på advokatens kontor – utan att åklagaren fick kännedom om detta.

Hurtig själv nekar till brott och kallar åtalet ”helt ogrundat”.

Den kände försvarsadvokaten Björn Hurtig står åtalad i ett mål vid Borås tingsrätt. Han åtalas för givande av muta och enligt åklagaren handlar det om att Hurtig ska ha mutat en polis, vilket Dagens Juridik var först med att skriva om.

Bakgrunden är en mordutredning där ett vittne som tidigare hade förhörts utförligt togs in på förhör igen – av en polis som inte var formellt inblandad i brottsutredningen.

Det förhöret ägde rum inne på Björn Hurtigs kontor utan att åklagaren fick kännedom om det.

Även två poliser och en biträdande jurist åtalas i samma mål.

Åklagare: Felaktig hantering av telefon

Nicklas Englund är förundersökningsledare och chefsåklagare:

– Jag åtalar också försvarsadvokaten och den ena polisen för givande respektive tagande av muta, säger han och fortsätter:

– Jag anser att det var en otillbörlig förmån bland annat att polismannen under cirka ett års tid fick ha ett arbetsrum vid advokatbyrån, samma rum som det aktuella förhöret hölls i.

Polisen som förhörde vittnet åtalas tillsammans med sin kollega även för att de, i samma mordutredning, felaktigt hanterat beslag av en telefon.

Björn Hurtig: Kommer att stå emot

Aftonbladet har varit i kontakt med Björn Hurtig som nekar till brott. Han kallar åtalet för ”ogrundat”.

”Åtalet bygger helt enkelt på låg juridisk kunskap eller så är motivet helt enkelt att jaga mig och försöka störa ut OP (Oskyldighetsprojektet) oavsett juridiken”, skriver Hurtig i en kommentar.

Hurtig skriver vidare att åklagaren inte kommer att lyckas med ”vare sig det ena eller det andra”.

”Jag kommer att stå emot. Åklagares brist på juridiska kunskaper, objektivitet och saklighet kommer i slutändan inte att drabba mig eller OP”.

Hurtig ser nu över möjligheten att åtala åklagaren.

”Min advokat och jag ser just nu över möjligheten att genom en s.k rekonventionstalan, åtala åklagaren för obefogat åtal alternativt tjänstefel att handläggas i samma rättegång som mitt åtal kommer att prövas.”

Följ ämnen i artikeln