Toppekonom greps i sexköpsrazzia

avLilian Andersson

Publicerad:

Flera män med höga positioner i samhället greps när polisen i januari gjorde över 40 tillslag mot misstänkta lägenhetsbordeller i Stockholm.

Männen har nu dömts till höga böter för sexköp. En av dem är en högt uppsatt ekonom känd från tv som köpte sex en fredagskväll.

– Inga kommentarer, säger mannen.

Polisen genomförde under en vecka i slutet av januari en riktad insats mot sexköpare på fyra olika adresser i Stockholm.

– Vi gjorde 41 olika ingripanden, säger kriminalinspektör Simon Häggström vid människohandelsgruppen på Noa, Nationella operativa avdelningen.

– I de flesta av fallen rör det sig om fullbordade sexköp.

De flesta av sexköparna har nu dömts via strafförelägganden till dagsböter för köp av sexuella tjänster. Flera av männen har toppositioner inom finans-och näringslivet med höga inkomster.

  • En bankchef i 60-årsåldern på Östermalm i Stockholm har dömts till 50 dagsböter, totalt 45 500 kronor, för sexköp den 31 januari.

  • En Sverigechef för ett internationellt börsnoterat företag bosatt i södra Sverige har dömts till 50 dagsböter, totalt 40 500 kronor, för sexköp den 29 januari.

  • En toppekonom i 60-årsåldern, bosatt på en av Stockholms exklusivaste adresser och flitigt förekommande i media, har dömts till 50 dagsböter, totalt 32 500 kronor, för sexköp på Södermalm i Stockholm den 31 januari.

Greps efter spaning

Enligt anmälan mot ekonomen så bedrev polisen spaning mot adressen på Södermalm där en ung kvinna misstänktes sälja sex. Hon var tillfälligt i Sverige och annonserade ut sina tjänster på en eskortsajt. I annonsen stod att det kostar från 1 500 kronor att ha sex i 30 minuter med kvinnan och att priset inte gick att diskutera.

I anslutning till hennes annons fanns också ett 15-tal omdömen från personer som uppgavs vara tidigare kunder, som alla skrivit mycket positivt om kvinnan: ”en vacker ängel som är hur fantastisk som helst”, ”vilken flicka, vänlig, vacker och smart med mycket humor, jag blev nästan kär”.

Vid 20-tiden den aktuella fredagskvällen såg polisen hur toppekonomen gick in i lägenheten och en av spanarna ställde sig sedan utanför dörren. Inifrån lägenheten ska det ha hörts tydliga ljud då mannen och kvinnan pratade med varandra, kysstes och därefter hade sex.

”Jag hörde klatschande ljud, karakteristiskt för när två människor har samlag med varandra och hud slår mot hud”, skrev spanaren bland annat i sin rapport.

”Inga kommentarer”

När mannen efter en timme lämnade lägenheten greps han av polisen.

Kvinnan bekräftade att hon och mannen stämt träff via sms och att han betalat 2 500 kronor i 500-kronorssedlar för en timmes oralt och vaginalt sex.

Toppekonomen erkände brott för polisen i förhör och godkände ett strafföreläggande för sexköp.

– Jag har inga kommentarer, säger mannen då Aftonbladet når honom.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm

Brott