Uppsalatränaren fixade hit ”Mondo”

Publicerad 2020-02-16

Han fixade hit världens just nu bästa stavhoppare.

Jonas Anshelm är tränaren som tog världsrekordhållaren, Armand ”Mondo” Duplantis till Sverige – och Uppsala.

Armand Duplantis och Jonas Anshelm.

Jonas Anshelm, 48, är tränare i Uppsala IF och var, fram till nyligen, förbundskapten för U23-landslaget i friidrott.

Han har blivit känd som mannen som tog Armand Duplantis till Sverige. Och kanske även som mannen som förlorade det omtalade kalsongätarvadet – han slog vad med Duplantis om att han skulle äta upp sina kalsonger om stavhopparen tog sex meter och vann guld under EM i Berlin.

Vilket Armand Duplantis gjorde.

Det blev dock inte någon kalsonförtäring vid det färska världsrekordet på 6.17, som Duplantis satte vid en gala i Torun i Polen i februari.

– Nästa gång vi slår vad får väl bli över ett OS-guld, säger Uppsalatränaren.

Fördelar med svensk idrott

Det var hösten 2014 som Jonas Anshelm bad Duplantis följa med honom och den svenska truppen till Ungdoms VM- i Colombia.
– Jag såg att han hade stora chanser till att ta medalj. Eftersom han är svensk medborgare ville jag ju ha med honom i truppen. Jag ställde en öppen fråga om han ville representera Sverige eller USA. Och jag var väldigt ödmjuk i det, att jag jättegärna skulle vilja ha med honom i truppen. Jag sa att han var hjärtligt välkommen och lade fram fördelarna med svensk idrott, säger Jonas Anshelm och utvecklar sen:
– Det som jag tror är bra med svensk idrott är dels mindre trupper. Sen, eftersom vi inte är en så stor nation så blir det en familjär känsla, det är en för alla, alla för en. En fördel på sikt är att det är samma ledarstab under ungdoms- och junioråren. Man bygger en relation med alla i ledarstaben, det tycker jag är en väldig fördel. Det blir mycket mer avslappnat så.

Jonas Anshelm förklarar att ”Mondo” trivs mycket bra inom svensk friidrott och han själv är mycket glad över rekryteringen.

— Jag känner en enorm stolthet över honom. Jag är också stolt över att ha fått vara delaktig i hans resa under den tid som han har varit i mitt landslag. Stolt över att ha en svensk världsrekordhållare och stolt över att han representerar Uppsala och vill flytta ht, bli ännu mer Uppsalabo.

”Så jävla skitirriterande och löjligt”

Amerikansk press har inte varit lika förtjust över att Armand Duplantis dissade USA för Sverige. Nyligen kom en lång artikel i New York Times där Duplantis bedrifter hamnade i skymundan och hans val att representera Sverige utforskades desto grundligare. Jonas Anshelm har tidigare beskrivit de amerikanska reaktionerna som ”löjliga” i SVT, något han utvecklar i samtalet med Aftonbladet.

– Det är så jävla skitirriterande och löjligt. För det finns ingen substans i att tycka att han har utnyttjat det amerikanska systemet på något sätt. Vad finns att nyttja i USA? De har inte gratis sjukvård, de måste betala för skolgången. Jag kan inte veta helt säkert, men jag tror att det handlar om att de upplever ett svek. Hur kan man överge USA? Hur man man välja bort "the greatest county in the world". Det är vad jag tror.