Läkare på Oslosjukhus coronasmittad

avTT

Publicerad:
En sjuksköterska vid ett isolationsrum vid sjukhuset Ullevål dit coronapatienter ska föras. Arkivbild.
Foto: Heiko Junge/AP/TT
En sjuksköterska vid ett isolationsrum vid sjukhuset Ullevål dit coronapatienter ska föras. Arkivbild.

En läkare vid ögonavdelningen på Oslos universitetssjukhus Ullevål har smittats av det nya coronaviruset.

Läkaren har träffat ett hundratal patienter och anställda och delar av avdelningen har stängt, rapporterar Aftenposten.

I Norge växer oron, då en läkare vid Ullevål i Oslo bekräftats smittad av viruset. Många patienter på ögonavdelningen är äldre, en grupp som hittills har drabbats hårdare av sjukdomen än yngre.

– Vi tar den här situationen på stort allvar, säger sjukhuschefen Bjørn Atle Bjørnbeth vid en presskonferens.

Läkaren ska ha kommit tillbaka från en resa i Italien förra helgen och arbetade i måndags och tisdags och hann träffa ett hundratal personer. I tisdags märkte läkaren av lättare symtom och frågade då om det var nödvändigt att testa sig för det nya coronaviruset. Men svaret blev ett nej.

– Det kan bero på att vederbörande hade väldigt lindriga symtom, säger den medicinska chefen Hildre Myhren till VG.

Informationsnummer nedringt

Sjukhuset har inte bekräftat att det rör sig om en läkare, utan säger bara att det handlar om en anställd på ögonavdelningen som har haft patientkontakt.

På lördagen bekräftades att ytterligare en anställd bär på smittan, rapporterar NTB. Ytterligare tre andra som befarades ha smittats testade negativt. Läkaren ska dock ha varit noggrann med att använda munskydd i kontakt med patienterna.

Trycket från oroliga har varit stort. Sjukhusets informationsnummer har blivit nedringt och det har varit svårt att komma fram. Under lördagen stängde en del av avdelningen.

Danskt fall bekymmersamt

Även i Danmark bekymrar ett bekräftat coronafall. Det rör sig om en man som kom hem från en Italienresa i mitten av februari och några dagar senare blev sjuk. Först nio dagar senare tog han kontakt med läkare.

– Sett ur ett smittmässigt perspektiv är det olyckligt att personen har gått runt så länge ute i samhället, om man får uttrycka sig så, och smittat, säger Allan Randrup Thomsen, professor vid Köpenhamns universitet till Ritzau.

Bekräftade fall i Danmark uppgår nu till tre.

Tolv personer har hittills smittats i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. En av dem ska dock genomföra ytterligare ett test.

Publicerad: