Skolorna rustar inför en tuff höst

Publicerad 2020-08-11

Gymnasieskola. Arkivbild.

Sommarlovet lider mot sitt slut och elever och lärare ska tillbaka till skolorna.

Men myndigheterna varnar nu för en tuff termin.

– Utmaningen är fortsatt stor, det var en tuff vår och det blir en tuff höst, säger Peter Fredriksson, generaldirektör, Skolverket.

Skolorna ska öppna inom de närmsta veckorna och merparten av undervisningen i Sverige ska ske på plats på landets skolor.

Smittoläget inför skolstarten är gynnsamt enligt Folkhälsomyndigheten. Höstterminen kommer däremot inte se ut som vanligt under den kommande terminen.

– Inte heller i höst kan skolan göra allt skolan vill göra eller brukar göra. Man får göra det bästa av det som är möjligt, säger Peter Fredriksson, generaldirektör, Skolverket på tisdagens pressträff och fortsätter:

– Utmaningen är fortsatt stor, det var en tuff vår och det blir en tuff höst.

Nu kommer eleverna tillbaka till gymnasieskolorna som har ekat tomma under våren. Enskede gårds gymnasium i Stockholm i maj.

Positiv till skolöppning

Han är däremot positiv till att eleverna och lärarna kommer tillbaka till skolan under augusti.

– Det bästa är om lärare och elever möts i skolan. Bildning handlar inte bara om att lära sig fakta och färdigheter, utan om att utveckla värderingar, samspela med andra och förstå andra och sig själv. Allt det lär man sig bättre i skolan än på nätet, säger Peter Fredriksson.

Myndigheternas fokus ligger just nu på att se till att skolstarten och den ökade belastningen på kollektivtrafiken inte ska ge en ökad smittspridning.

Om lärare och elever uppvisar symptom eller om en trängsel befaras i kollektivtrafiken kan undervisning ske på distans.

Bildning handlar inte bara om att lära sig fakta och färdigheter, utan om att utveckla värderingar, samspela med andra och förstå andra och sig själv.

Upp till varje skola

Skolorna kommer ställas inför många problem under den kommande terminen, enligt Skolverket. Men hur höstens problem ska lösas är upp till varje enskild kommun och skola.

– Förutsättningarna ser olika ut. Skolchefer och rektorer behöver fatta beslut i samråd med lärare, de vet bäst hur undervisning bedrivs, säger Peter Fredriksson.

Sedan 18 mars har många klassrum stått tomma.

Tuff höst väntar

Även Per-Arne Andersson, avdelningschef, Sveriges Kommuner och Regioner, delar bilden av att hösten kommer bli tuff för landets skolor.

– Det här kommer inte bli enkelt, det kommer kanske till och med kommer bli svårare än den situationen vi hade i våras, säger han.

SKR har tagit fram en scenarieplanering som ska hjälpa skolorna att hantera olika typer av frågor som de kan ställas inför.

– Frågan är: kommer man klara det här? Det är det egentligen ingen som vet. Men vi har skaffat oss en bra digital kompetens, vi är välorganiserade, vi har kompetenta medarbetare och vi har beslutsfattare som är beredda att kliva fram och ta svåra beslut, säger Per-Arne Andersson.

Smittan sprids hemma och på jobbet

Anders Tegnell kommenterade också att skolorna nu ska öppna under presskonferensen. Han ser en större fara för att svenskarna kommer tillbaka till jobbet än att skolorna öppnar.

– Vår bedömning är att det kommer få liten del av smittspridningen i samhället. Det är arbetsplatserna för vuxna och i hemmen som den stora spridningen sker, säger han.

– Det här kommer inte bli enkelt, det kommer kanske till och med kommer bli svårare än den situationen vi hade i våras, säger Per-Arne Andersson.