Våldsvåg i New York – skjutningar under corona har tredubblats

”Människor har suttit instängda i flera månader”

Publicerad 2020-07-10

Antalet skjutningar i New York mer än tredubblades under förra veckan.

Enligt stadens borgmästare beror det upptrappade våldet på pandemin.

– Det är direkt relaterat till de senaste fyra månaderna med coronaviruset, säger Bill de Blasio på en presskonferens på måndagen.

Bill de Blasio.

Mellan den 29 juni och 5 juli inträffade totalt 74 skjutningar med 101 personer involverade i New York, USA, enligt The New York Post.

Det är en tredubbling jämfört med samma period 2019.

Totalt miste 18 personer livet, vilket är sex fler än i fjol.

Bara under söndagen inträffade totalt 30 incidenter med skjutvapen i staden, med 48 personer involverade och nio döda som följd.

Polis på plats efter en skjutning i juni.

Totalt 205 skjutningar

Under hela juni månad rapporterades totalt 205 skjutningar, vilket slår det tidigare dystra rekordet i antalet skjutningar från 1996.

Stadens borgmästare Bill de Blasio beskyller det ökade antalet skjutningar i staden bland annat på coronapandemin.

– Det är direkt relaterat till de senaste fyra månaderna med coronaviruset, säger de Blasio under en presskonferens på måndagen.

New York Posts framsida.

Samtidigt förtydligar han att problemen inte går att knyta till en enda sak.

– Det finns inte en orsak utan flera. Rättssystemet fungerar inte, ekonomin fungerar inte och människor har suttit instängda i flera månader. Det är så många problem som ligger till grund för detta.

Bör titta i backspegeln

Representanter för polisen i New York trycker även på att antalet frisläppandet från fängelser i spåren av coronaviruset lett till den upptrappade våldsspiralen.

Bland annat ska 275 av de cirka 2 500 personer som släpptes ur fängelserna på grund av coronautbrottet återigen ha gripits och omkring 550 personer är misstänkta för brott, skriver New York Post.

Samtidigt har representanter för stadens rättssystem kritiserat de Blasios uttalande och menat att svaret kring brottsligheten finns i backspegeln.

PODD Coronaökningen i USA

Med Aftonbladets Wolfgang Hansson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen