Många gripanden efter val i Mauretanien

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2019-07-23

Människor köar för att rösta i Mauretaniens huvudstad Nouakchott den 22 juni 2019.

Flera oppositionella har fängslats utan åtal i Mauretanien efter landets presidentval i juni. Myndigheterna stängde även ner internet och grep ett stort antal aktivister, uppger människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW).

Regeringspartiets kandidat Mohamed Ould Ghazouan utropade seger efter valet den 22 juni, ett resultat som oppositionen menar är falskt och som har lett till omfattande protester.

"Genom att stänga ner internet och fängsla oppositionella ger mauretanska myndigheter intrycket att de vill trycka ner all opposition mot valresultatet", säger Lama Fakih, chef för HRW i Mellanöstern och Nordafrika, i ett uttalande.

Stora protester bröt ut på flera håll i Mauretanien dagen efter valet. Demonstranter slogs ner av säkerhetsstyrkor och runt hundra personer greps, anklagade för att försöka rubba stabiliteten i landet. Två journalister och en politisk aktivist ska ha hållits fängslade i runt en vecka utan åtal, enligt HRW. Flera fängslade fick sina pass, datorer och mobiltelefoner beslagtagna.

Medan några av de gripna har släppts, sitter andra fortsatt fängslade och flera har dömts till fängelsestraff och dryga böter.

Yttrandefriheten är ytterst begränsad i det västafrikanska landet. Människor som kritiserar regeringen riskerar dödsstraff, något som dock inte verkställts på många år.

Rapporter om slaveri förekommer dessutom. 1981 blev det landet det sista i världen att avskaffa sedvänjan, men senast 2018 dömdes slavägare till fängelse i landet.

Valet den 22 juni innebar att en vald ledare första gången i landets historia lämnade över makten till en annan vald ledare. Valdeltagandet låg på 63 procent, enligt landets valkommission.