Facket: ”Vården kommer att bli sämre”

Publicerad 2020-01-15

Akademiska sjukhuset ska spara 408 miljoner kronor. Det planerar sjukhusets styrelse att göra genom personalminskningar.

Helt uppåt väggarna om du frågar Kristina Lundmark, ordförande för facket Vårdförbundet.

– Risken att göra fel ökar ju markant, den är hög redan idag. Vården kommer att bli sämre, säger Vårdförbundets ordförande Kristina Lundmark.

Kristina Lundmark, ordförande för facket Vårdförbundet.

Nästan 700 miljoner. Så mycket beräknar Akademiska att gå back under 2020. En alldeles för stor förlust som också tvingade sjukhusstyrelsen till ett extrainsatt krismöte under måndagskvällen. Där beslutades åtgärder för att åtminstone halvera den förlusten. För att lyckas med den halveringen så ska personalminskningar genomföras.

Över 100% i beläggning

Vårdförbundets ordförande Kristina Lundmark ger inte mycket för sjukhusstyrelsens nya sparkrav. Uppsägningar och utbrändhet hos personalen och sämre vård och fler misstag för patienterna ser hon som en direkt konsekvens av beslutet.

– I dag har akademiskas avdelningar över 100 procent i beläggning och det är en ineffektiv organisation. Saker tar lång tid och blir sämre. Bara det säger ju att om man då tar bort mer personal så blir möjligheten för de som jobbar att jobba rationellt sämre. Fler kommer då säga upp sig.

Du tror att det kan bli så att folk väljer att gå?

– Ja man är ju sig själv närmast man ska ju räcka till för familj och vänner också. Om jobbet gör slut på en så måste man ju välja bort något, säger Kristina Lundmark.

Personalens fruktan

Snacket går mellan de anställda på sjukhuset och många är ängsliga efter beslutet.

– Man är rädd att få en tuffare arbetsvardag och inte få den fortbildning man behöver för att utföra sitt arbete. Att ständigt ha en hög belastning  och samtidigt inte få möjlighet att utveckla sina kunskaper gör det ju också sjukhuset till en oattraktiv arbetsgivare. Det blir svårrekryterat, säger Vårdförbundets ordförande Kristina Lundmark.

För den enskilda vårtagaren, tror Lundmark, att neddragningarna kommer göra sig påmind i vårdkvaliteten.

– Risken att göra fel ökar ju markant, den är hög redan idag. Blir det ännu mer arbete så måste man ju plocka bort saker man gör. Vården kommer att bli sämre, säger hon.

ANNONS