Uselt avtal enda chansen stoppa brexit

Theresa May.

Beslutet i Storbritanniens Högsta domstol underblåser den förhoppning som finns hos många att brexit kanske inte blir av trots allt.

Men det är nog dags att sluta drömma.

Enda chansen att stoppa brexit är om britterna får ett så uselt avtal att parlamentet säger nej.

Dit är det som bekant rätt långt.

Många EU-vänliga britter har satt sitt hopp till Högsta domstolen. Eftersom utslaget blev att parlamentet måste rösta om att utlösa artikel 50 och därmed inleda utträdesförhandlingarna så skulle de på något sätt kunna stoppa brexit.

Men även om en majoritet av parlamentarikerna är emot att lämna EU så kommer de inte att våga rösta emot folkviljan. Då riskerar de själva att bli bortröstade vid nästa val.

Domstolsutslaget stoppar inte Theresa Mays planer däremot kan det försena dem och göra den redan kaotiska processen ännu krångligare. Framförallt Labour kan väntas ställa olika villkor.

May har sagt att hon vill inleda förhandlingarna i mars. EU väntar otåligt på att komma igång för att få ett så snabbt slut på ovissheten som möjligt. En försening ligger inte i EU:s intresse.

Krokben

Deadline för förhandlingarna är två år. May vill att man inom den tiden ska ha enats om ett nytt avtal. Få experter tror att man kan komma fram till en uppgörelse så snabbt. Inte minst som alla 27 länders parlament måste godkänna den. EU kan dock förlänga förhandlingstiden om man vill.

Bland många europeer och britter finns en känsla, en förhoppning om att det på något sätt ska gå att runda resultatet av folkomröstningen där 52 procent röstade för brexit. De menar att många väljare proteströstade i största allmänhet och att om folkomröstningen gjordes om så skulle stanna kvar-sidan vinna.

Därför pågår flera försök att sätta krokben för brexit. Det är osannolikt att dessa kommer att lyckas.

Förhandlingarna kommer att dra igång, sannolikt i år. Det kommer att ta allt från två till fem år att nå en uppgörelse om hur villkoren för Storbritannien ska se ut. Det är först därefter som det finns en möjlighet att stoppa brexit.

Ofördelaktigt avtal

Theresa May har lovat att parlamentet ska få godkänna det färdiga avtalet. Vad hon inte sagt är vad som händer ifall parlamentet röstar nej. En möjlighet är att avtalet i så fall ställs inför en ny folkomröstning. Är avtalet ofördelaktigt för britterna ökar givetvis chansen att befolkningen ändrar sig och röstar nej.

I den första folkomröstningen fanns det inget förslag överhuvudtaget att ta ställning till. Den som röstade för att lämna hade ingen aning om vad det var man röstade för, utom just att lämna.

Risken finns också att britterna blir sura på EU för att de fått en usel deal och lämnar av ren stolthet. Än så länge går det bara att spekulera.

Att britterna skulle få en uppgörelse som ger dem rätt att neka EU-medborgare fri rörlighet, slippa betala till EU-budgeten men ändå få ha kvar de flesta fördelarna är mycket osannolikt.

Skedet när ett avtal ligger klart eller att britterna drar sig ur förhandlingarna utan att ha fått ett avtal är sannolikt den enda kvarvarande möjligheten att stoppa brexit.

Fram till dess får vi leva med fortsatt osäkerhet.