Tjejer stalkas på Swish: ”Kan vara tre meddelanden på en dag”

Publicerad 2017-09-21

Trots att relationen tagit slut fortsätter killarna att höra av sig på Swish. Där finns nämligen ingen möjlighet att blockera nummer – om man inte polisanmäler och kontaktar sin bank.

I podden P3 Nyheter Granskar berättar två tjejer om hur de stalkats genom Swish.

– Till sist så tröttnade jag helt ärligt. Så till sist bytte jag nummer och bankuppgifter och gav bara numret till väldigt få människor, säger en av tjejerna i podden.

Cassandra, som egentligen heter något annat, gjorde slut med sin kille, blockerade hans telefonnummer och tog bort honom från sociala medier. Men i över två år har exet fortsatt att höra av sig. På betalningsappen Swish går det inte att blockera någon.

– Det kan ju vara allt från tre på en dag, så går det en vecka och så skickar han bara ett, och det är oftast bara två spänn i taget, säger Cassandra.

En annan tjej som P3 Nyheter Granskar kallar för Nicole blev kontaktad av en kille som hon argumenterat med i en Facebookgrupp. Hon blockerar honom från messenger men han fortsätter att kontakta henne via telefon och olika fejkkonton på nätet. Till slut testar han med Swish.

– Så till sist när han verkligen tappade hoppet överallt, då var det Swish. Första gången så var det typ ”jag saknar dig” och så swishade han typ 2 spänn, säger Nicole i podden.

Få banker känner till problemet

Tjänsten Swish ägs av företaget Getswish AB som i sin tur ägs av bankerna Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordea, SEB och Swedbank och Sparbankerna. Det är alltså de bankerna tillsammans som bestämmer hur Swish fungerar. Men få banker som P3 Nyheter Granskar talat med känner till fenomenet med stalking via Swish. Nordea är den enda banken som har haft kunder som hört av sig om problemet.

Det går inte att själv blockera personer, men enligt Nordeas pressekreterare Janina Pfalzer kan banken stänga av användare om händelsen polisanmäls. Om det kommer bli någon förändring av appen i framtiden för att förhindra stalking vill hon inte svara på.

– Det har ju fungerat så som vi gör. Vad som kommer att hända i framtiden kan jag tyvärr inte spekulera i, det pågår självfallet en utveckling hela tiden, men vi är väldigt nöjda med det sättet som vi har valt att lösa det hela på, säger hon i podden.

Kan vara fler drabbade

P3 Nyheter Granskar har sett ett 20-tal drabbade personer, men misstänker att långt fler drabbats.

– Jag tror definitivt att det finns fler. De här personerna vet inte om att man kan kontakta sin bank och polisanmäla. Vi vill lyfta problemet så att de utsatta får stöd säger David Lindahl, reporter på P3 Nyheter Granskar.

Följ ämnen i artikeln