ICC: Grip Putin om han landar i Sydafrika

Jobbar på en plan för att slippa gripa ryske presidenten

Publicerad 2023-05-10

I mars utfärdade ICC en arrestingsorder på Putin.

Åker han till toppmötet i Sydafrika i sommar grips han.

Det har gett landet en huvudvärk som man gör allt för att slippa.

Internationella brottsmålsdomstolens order att gripa Rysslands president kom efter anklagelser om att landet olagligt massdeporterat minst etthundra ukrainska barn från ockuperade ukrainska områden till Ryssland.

I augusti står Sydafrika värd för BRICS-toppmötet i Johannesburg, Pretoria. Brasilien, Indien och Kina är välkomna. Även Ryssland har bjudits in och tackat ja.

Men landar den ryske presidenten på sydafrikansk mark tvingas Sydafrika, som är en nära allierad med Ryssland, att gripa honom enligt Romfördraget.

 

Oleksandra Romantsova, vd på Kievbaserade Center for Civil Liberties som fick Nobels fredspris förra året, vädjade för några dagar sedan till sydafrikanska regeringen att ”visa oss att de bryr sig”.

– För oss är Sydafrika ett land där folk kämpar för frihet, för jämlikhet och för värdighet. Om Putin kom hit och inte grips vore det en stor besvikelse, sa hon på en presskonferens.

Romantsova föreslog att den ryske presidenten kunde delta på toppmötet virtuellt, via Zoom – eller skicka någon minister som inte har någon hotande arrestering hängade över sig.

Någon officiell reaktion på det har ännu inte från Kreml, enligt sydafrikansk media.

Sydafrikanska regeringen jobbar nu, enligt tidningen Daily Nation, frenetiskt på en plan för att stoppa att den ryske presidenten kommer till Johannesburg – allt för att slippa gripa honom.

 

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa.

President Cyril Ramaphosa ville i tisdags i förra veckan att Sydafrika skulle vända ICC ryggen.

– Det regerande partiet har fattat beslutet att det är klokt att Sydafrika drar sig ur ICC, sade Sydafrikas president Cyril Ramaphosa under en presskonferens.

På kvällen samma dag kom ett ”förtydligande” om Sydafrikas hållning till ICC.

”Presidenten vill klargöra att Sydafrika förblir en undertecknare av Romfördraget”, skrev presidentens kansli i ett uttalande och hänvisade till ”fel i kommunikationen” inom ANC.

Demokratiska partiets ledare i Western Cape-regionen är Alan Winde. Han gick till attack mot ledande ANC-partiet och sa att om Putin sätter sin fot i provinsen, vilket är realistiskt enligt Daily Nation, så kommer han ”helt klart” att bli arresterad.

– Putin har konsekvent och våldsamt undergrävt det ukrainska folkets frihet och de i hans eget land som vågar stå upp mot hans brutala gärningar, sa Alan Winde enligt The Independent.

 

Han tillade att han skulle se till att polisen stod redo på flygplatsen och att han skulle samarbeta med Interpol och ICC om det krävdes för att Putin skulle gripas.

Putins allierade har tidigare sagt att ett försök att gripa den ryske presidenten skulle ses som en krigshandling.