Narkotikapolisen anmälde kokainspåren – riksdagen agerade inte

Publicerad 2024-01-21

Det var narkotikapolisen Lennart Karlsson som i december anmälde kokainspåren i riksdagen.

Efter tre dagar lades utredningen ned – och riksdagsförvaltningen agerade inte.

”Vi saknade grund för att vidta några särskilda åtgärder med anledning av informationen”, säger Niklas Åström, riksdagens säkerhetschef.

Efter Aftonbladets avslöjande att det finns kokainspår i riksdagen har det framkommit att en polisanmälan gjordes redan i december.

– Anmälan skedde på mitt initiativ eftersom jag som polis är skyldig att göra det, säger narkotikapolisen Lennart Karlsson.

Det var efter att han sett delar av Aftonbladets granskning. Som erfaren narkotikapolis ombads han göra en bedömning av spåren i en intervju.

– I anmälan skriver jag omständigheterna, att jag har sett filmklipp där man har svabbat med kokain-swipe som gett positivt resultat, och att det finns anledning att anta att någon har hanterat narkotika på den här platsen, säger Lennart Karlsson.

Inga specifika partikanslier skrevs in i anmälan, eftersom den informationen inte lämnades ut till Lennart Karlsson. Han fick endast veta att det var på riksdagspartiernas kanslier som testerna filmats.

Att Lennart Karlsson agerade på uppgifterna har Aftonbladet inte haft kännedom om – förrän efter att avslöjandet publicerades.

– I det läget informerar inte jag er, säger Lennart Karlsson.

Lennart Karlsson, narkotikapolis och ordförande i Narkotikapolisföreningen.

Agerade inte

Anmälan gjordes till polisens avdelning för

särskilda utredningarFristående avdelning inom Polismyndigheten som utreder bland annat riksdagspolitiker, åklagare eller polisen själva..

Men tre dagar senare, den 11 december, lades denna utredning ner av åklagare.

– Det finns inga spår eller omständigheter som kan knytas till person, det är problemet. Det finns inte heller, som jag bedömer det, några åtgärder att vidta som kan leda till sådan information, uppgav Bengt Åsbäck, vice överåklagare på Särskilda åklagarkammaren, i ett mejl till SVT i torsdags.

Innan utredningen lades ner kontaktade polisen

RiksdagsförvaltningenEn myndighet med uppdrag att ge stöd och service till riksdagens ledamöter, samt ansvara för riksdagens lokaler. och berättade att en anmälan om kokainspår inne i riksdagen hade gjorts.

Aftonbladets reporter Lisa Horn hittade spår av kokain på toaletter inne på flera partiers kanslier i riksdagen. Snabbtesterna bekräftades senare av labbtester.

”I december meddelade polisen att Aftonbladet visat en medarbetare en filmsekvens som påstods vara filmad i riksdagen och som visade när en person använde en servett som reagerade”, skriver riksdagens säkerhetschef Niklas Åström i ett mejl på söndagen.

Men detta var ingenting man agerade på.

”Informationen innehöll inga fler detaljer än så. Eftersom det inte framgick vilken toalett det handlade om, när filmen var inspelad eller andra vägledande detaljer saknade vi grund för att vidta några särskilda åtgärder med anledning av informationen”, fortsätter Niklas Åström.

Arkivbild. Riksdagshuset.

Riksdagskansliet har inte polisanmält

Spår av kokain påvisades av Aftonbladet på toaletterna hos fyra av riksdagspartierna: Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Liberalerna.

Niklas Åström bjöds in till partiernas gruppledarmöte i onsdags, efter att Aftonbladet publicerat granskningen.

”Vi fortsätter vårt arbete med att arbeta för en stark säkerhetskultur i riksdagen i samverkan med partierna och partikanslierna”, säger Niklas Åström.

Vilka konkreta åtgärder som kan bli aktuella utvecklas inte.

Riksdagsförvaltningen har själva inte gjort någon polisanmälan – varken i december eller nu.

”Av informationen framgick att polisen hade upprättat en anmälan”, skriver Niklas Åström.

Vad undrar du om Aftonbladets kokainavslöjande? Ställ dina frågor direkt till reporter Lisa Horn som gjort granskningen!

  • Fastnålat inlägg
    21 jan 19.49
    Lisa Horn

    Nu avrundar vi chatten här. Tack så mycket för alla kommentarer och otroligt värmande med de fina orden! Vi kommer såklart fortsätta följa upp vad som händer i riksdagen, så håll utkik. Ha det fint!!

Denna chatt är stängd.

  • 21 jan19.47

    Varför har inte alla partiers toaletter undersökts och varför har undersökningen inte gjorts på samma sätt hos de partier vars toaletter ni undersökt?

    A

    Toaletter hos alla partier har undersökts. Det var bara att moderaterna inte släppte in mig på deras partikansli. Så jag fick nöja mig med deras partihögkvarter. Det är också en stängd lokal där man måste ha passerkort för att komma in och det är endast till för partiet.

    Lisa Horn
  • 21 jan19.44

    Jättebra att ni gjorde avslöjandet!!! BRAVO!!!

    ASM
  • 21 jan19.43

    Är det uteslutet att testen är falskt positiva från tex rengöringsmedel?

    Erik

    Det är uteslutet eftersom Karolinska institutets labb (som dagligen testar förekomst av kokain i bland annat kroppsvätskor) har hittat kokain i testen.

    Lisa Horn
  • 21 jan19.40

    Vad fick AB att göra denna undersökning?

    Tips?

    John

    Vi vet att det finns mycket kokain ute i samhället, och vi undrade om det också finns på riksdagen. Och vårt jobb är ju att granska så vi körde på. Det var inte ett tips som låg bakom.

    Lisa Horn

Följ ämnen i artikeln