Två kritiskt skadade efter lägenhetsbrand

Publicerad 2024-01-21

Tretton personer skadades vid en lägenhetsbrand i Helsingborg under söndagen. Två av dem, en vuxen och ett barn, har livshotande skador.

Enligt polisen försvårades räddningsarbetet på grund av att det varit mycket folk på platsen.

 – Folk valde att filma det här närgånget, säger Evelina Olsson, presstalesperson på polisregion Syd.

Det har brunnit i en lägenhet i ett flerfamiljshus i Helsingborg. Larmet inkom 13.37 och drygt en halvtimme senare var branden släckt.

Region Skåne uppger att totalt tretton är drabbade. Sju personer – fyra barn och tre vuxna – har förts till sjukhus med ambulans. Av dem vårdas ett barn och en kvinna för livshotande skador. Ytterligare ett barn vårdas för allvarliga skador.

– Fyra av de som kommit in med ambulans vårdas nu för lindriga skador, säger Jessica Schale, presstalesperson på region Skåne.

Den åttonde personen kunde kontrolleras på platsen och behövde inte föras till sjukhus för akutsjukvård.

Senare under eftermiddagen uppgav Region Skåne att sex personer har uppsökt sjukvården på egen hand. Totalt är nu tretton personer drabbade i lägenhetsbranden.

Filmade skadad person

Enligt polisen har räddningsarbetet försvårats på grund av att det varit mycket folk på plats som både lagt sig i och ställt sig i vägen.

– Dels är det anhöriga som har kommit till platsen och förbipasserande. Vissa har varit i vägen för räddningstjänsten och en annan har lagt sig i räddningsarbetet, säger Sara Andersson på polisregion Syd.

Flera personer ska ha filmat när polisen utförde livräddande åtgärder på en person.

– I samband med att man jobbade med livräddande arbete på en person som var i en extremt utsatt situation så valde folk att filma det här närgånget, säger Evelina Olsson, presstalesperson på polisregion Syd.

– Agerandet kan bli fråga om misstanke om olaga integritetsintrång.

Hur branden uppstod är fortfarande oklart. Polisen misstänker inte något brott i nuläget och utreder händelsen som grov allmänfarlig vårdslöshet.

Polisen har spärrat av platsen och efter det ska situationen ha lugnat ned sig.

– Det har varit mycket folk på platsen. Det vi har gjort för vår del är att försöka få bort människor så att räddningstjänsten kunnat genomföra sitt jobb. Ingen har varit våldsam eller handgripligen lagt sig i, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson på polisregion Syd.

Följ ämnen i artikeln