Skistars vd berättar: Tre ur familjen mördades i Åmsele

Uppdaterad 2024-02-08 | Publicerad 2024-02-07

Stefan Sjöstrand, vd för Skistar.

För 35 år sedan mördades Stefan Sjöstrands pappa, bror och pappans fru på en kyrkogård i Åmsele.

Det är ett av Sveriges mest uppmärksammade kriminalfall.

Nu berättar Skistars vd för första gången om traumat – och om när han fick beskedet att mördaren Juha Valjakkala dött.

– Det var frid, så kändes det när han dog. Man kunde stänga det kapitlet, säger han till Dagens Industri.

Stefan Sjöstrand, 55, är en av Sveriges mest framgångsrika börs-vd:ar.

För fyra år sedan tog han över skidortsjätten Skistar, och sedan dess har omsättningen ökat med 80 procent.

Men vid sidan av framgången finns ett djupt familjetrauma som Stefan Sjöstrand burit på i 35 år.

För Dagens Industri berättar han nu att det var hans tre familjemedlemmar som mördades brutalt av Juha Valjakkala i Åmsele natten till den 3 juli 1988.

Var på Springsteen-konsert

Då var Stefan Sjöstrand 20 år. Kvällen före morden hade han pratat med sin pappa Sten, hans hustru Ewa och sin halvbror Fredrick, 15, i telefon.

Stefan skulle gå på Bruce Springsteen-konsert i Stockholm dagen därpå och lovade sin lillebror att köpa en t-shirt från konserten.

Juha Valjakkala dömdes till livstids fängelse.

Beskedet fick Stefan av sin mamma först på söndagsmorgonen den 4 juli, när han kommit hem till Falkenberg efter konserten.

– Jag vet inte riktigt vad som hände i mig mer än att jag bara … Jag grät, jag var chockad. Vi var hemma några timmar, sedan åkte vi till en läkare och så satt jag bara där och pratade, säger Stefan Sjöstrand till DI.

I flera dagar efteråt var det bilder på hans familjemedlemmar på kvällstidningarnas löpsedlar. Stefan ville inte visa sig ute.

Drygt en vecka senare greps Juha Valjakkala och hans flickvän Marita Routalammi på en tågstation i danska Odense.

Chocken: Mördaren fick kärleksbrev

När rättegången inleds kommer nästa chock, då Stefan förstår att många tjejer förälskat sig i mördaren. Flera har skrivit beundrarbrev och dyker upp på rättegången.

Juha Valjakkala dömdes till livstids fängelse i Finland. Han rymde flera gånger, och lyckades i början av 2000-talet ta sig över gränsen till Sverige. Då fick Stefan och hans familj ha skyddad identitet, berättar han för DI.

När Juha Valjakkala dog i februari 2023 var det en lättnad. Det bidrog också till beslutet att offentligt berätta om det som hänt.

Stefan Sjöstrand berättar att den goda kontakten med familjen varit hans ventil i sorgen – och han har valt att aldrig hata.

– Sedan har vi varit påverkade av det här hela livet. Men jag tror att man kan bli stark av en sådan här händelse också. Jag brukar säga att jag känner mig ganska lugn över saker som händer runt omkring mig. Går det dåligt för bolaget ett år känns det ganska världsligt, säger han.

Sköts med hagelgevär

Trippelmordet i Åmsele skakade hela Sverige.

Allt började med en pojkcykel som den då 23-årige Juha Valjakkala och hans flickvän Marita Routalammi stal utanför ett hus Åmsele.

Sten Nilsson, reservofficer, fick syn på tjuvarna och knackade på rutan för att skrämma bort dem. När de vingligt cyklade i väg satte sig Sten och hans 15-åriga son Fredrick i bilen och körde efter.

De hann ifatt tjuvarna på kyrkogården i Åmsele. Efter att de tvingats ner på knä avrättade Juha Valjakkala pappan och sonen med ett hagelgevär.

Mamma Ewa Nilsson hittades död nästa morgon i en skogsdunge. En granne har berättat hur Ewa under natten tog sin cykel för att ge sig iväg och leta efter maken och sonen.

Det tog sju dagar innan polisen hittade paret. Under den veckan fylldes tidningarna av "Juha och Marita" som också kallade för ”80-talets Bonnie & Clyde".

Aftonbladet har sökt Stefan Sjöstrand som inte vill ge några fler kommentarer.

Följ ämnen i artikeln