Trumps dubbla måttstockar

Uppgörelsen om att stoppa Irans väg mot kärnvapen kallade Trump ”det sämsta avtal som någonsin träffats”.

Dealen han ingått med Nordkorea kallar han ”fantastiskt” och ”oerhört omfattande”.

Är den avgörande skillnaden att det förra signerades av Barack Obama och det senare av Trump själv?

Uppgörelsen med Nordkorea består, förutom att betona det historiska i mötet mellan de två ledarna, av fyra punkter som innehåller en mening vardera.

Detta dokument på en dryg A 4-sida kallade Trump under sin presskonferens upprepade gånger för "omfattande" och "mycket omfattande". Han hyllade det som en historisk prestation.

När journalisterna ställde frågor om varför det inte stod att Nordkoreas kärnvapennedrustning skulle vara "fullständig, oåterkallelig och verifierbar" vilket Trump krävt ända fram till någon vecka före toppmötet, svarade presidenten att det "inte fanns tid".

Faktum är att en tidsplan saknas helt. Avtalet är starten på en process som ingen vet var den slutar.

För knappa två månader sedan sa Trump upp kärnenergiavtalet med Iran. Ett dokument på 159 sidor som in i minsta detalj reglerar hur Iran ska hindras från möjligheten att skaffa sig kärnvapen. Ett avtal som USA tillsammans med övriga länder i FN:s säkerhetsråd skrev på efter mer än tio år av svåra förhandlingar. Ett avtal som fungerar enligt de oberoende experter som övervakar det. Iran uppfyller sina förpliktelser.

”En skam”

Ändå sa Trump upp avtalet med motiveringen att det är "en skam" och att det inte omfattar Irans robottester.
I avtalet med Nordkorea står inte ett ord om landets robottester trots att det bland annat är dessa som Trump, ihop med övriga världen, fördömt.

För den som betraktar Trumps agerande utifrån framstår som fullkomligt obegripligt varför Trump straffar prästdiktaturen Iran som följer ett avtal som hindrar dem att tillverka kärnvapen medan han belönar diktaturen Nordkorea med säkerhetsgarantier i utbyte mot ett extremt luddigt avtal om att kärnvapennedrusta Koreahalvön. Trump har dessutom lovat Nordkorea guld och gröna skogar om de uppfyller sin del.

Slutsatsen som måste dras i Teheran är att de borde skaffa sig kärnvapen därför att de då skulle bli bättre behandlade av USA.

Övriga världen måste undra över Donald Trumps verklighetsuppfattning.

Besatt

Är det så enkelt att Trump, dealernas självutnämnde mästare, helt enkelt inte kan acceptera en deal som han inte gjort själv? Särskilt inte om den gjordes av hans företrädare Barack Obama som han ägnade så många år åt att motarbeta.

Trump verkar närmast besatt av Obama. På väg hem från Singapore twittrande han "Obama sa att Nordkorea var vårt farligaste hot. Inte längre. Ni kan sova lugnt i natt."
I en annan tweet ägnar han sig åt uppenbart osant självberöm.

"Alla kan känna sig säkrare nu än innan jag tillträdde. Det finns inte längre något kärnvapenhot från Nordkorea".

Både Iran och Nordkorea har av USA pekats ut som dödsfiender men det finns skillnader. Trump och republikanerna, verkar hysa ett särskilt hat mot Iran sedan den islamistiska regimen höll ett antal amerikanska diplomater som gisslan efter revolutionen 1979.

Iran är dessutom dödsfiende till Israel, ett land som USA och särskilt Trump, betraktar som en av sina främsta allierade.

Brutalt

Iran har ännu inte kärnvapen och kan därför behandlas mer brutalt än Nordkorea som inte bara demonstrerat att de har kärnvapen utan också att de kan nå hela det amerikanska fastlandet med sina bärraketer. Nordkoreas kärnvapen utgår helt enkelt ett oacceptabelt säkerhetshot som Trump nu försöker eliminera på fredlig väg eftersom det av förklarliga skäl är mycket riskfyllt att militärt angripa en kärnvapennation.

Man måste ge Trump cred för att han med sin okonventionella stil löst upp låsningar som varat i årtionden. Om detta i slutändan ger positiva resultat återstår dock att se.

Till och med ett barn kan se att dealen Trump skrivit på med Nordkorea är extremt tunn. Den är helt beroende av att de båda parterna verkligen vill fylla de luddiga formuleringarna med verkligt innehåll. Att Nordkorea verkligen vill göra sig av med sina kärnvapen. Omvärlden kan bara hoppas att det är dit vi är på väg trots den dåliga deal Trump träffat.