Det är Kim Jong-un som styr showen

Kim Jong-un.

Först var han hotfull. Sedan blev han snäll. Nu är han tyst.

Det oroande för världssamfundet och för president Trump är att det är Kim som hela tiden styr showen.

Blir toppmötet överhuvudtaget av?

Ena stunden skruvar han upp temperaturen och spänningen genom att slunga ur sig hotelser av det mest hemska slag eller genom att testskjuta missiler och provspränga kärnvapen.

Under en rad av år har Kim Jong-un med jämna mellanrum släpat fram världen nära avgrunden till ett kärnvapenkrig. Och det är inte mycket världen kunnat göra för att stoppa honom.

Sedan årsskiftet har Kim Jong-un ändrat taktik. Nu iklär han sig rollen som fredsälskaren som vill se Korea återförenas och är beredd att ge upp sina kärnvapen.

Omvärldens reaktion är försiktigt positiv. Sydkoreas president Moon Jae-in är rentav euforisk och rullade direkt ut röda mattan inför och under OS. Nu agerar han villigt mellanhand åt Nordkorea gentemot USA. Allt för att detta historiska tillfälle inte ska gå om intet.

Inte ett ljud

Men från Kim Jong-un har det inte hörts ett ljud sedan Trump förra veckan överraskande antog hans inbjudan om att de två skulle träffas öga mot öga. Detta trots att extremt kort tid återstår för att arrangera den här typen av möten om det ska ske senast i maj.

Grundproblemet är att det är diktatorn för ett av världens mest slutna länder och mest förtryckande regimer som styr showen. Det är han som bestämmer takten och när saker ska hända.

Nu undrar alla var mötet ska hållas. Det spekuleras i Stockholm eftersom Sverige är skyddsmakt åt USA i Nordkorea och ett av få västländer som har en ambassad där.

Det pratas om Genève eftersom Kim Jong-un gick i skola i Schweiz som liten.

Peking är ett annat alternativ eftersom Kina är Nordkoreas sannolikt enda vän i världen.

Ingen vet

Eller på ett fartyg på internationellt vatten. Eller på gränsen mellan Nord- och Sydkorea i den demilitariserade zonen.

Ingen har en aning.

Men i slutändan är det Kim som bestämmer.

Under sina sex år vid makten har Kim gjort mycket få utlandsresor. Sannolikt är han livrädd för att hans säkerhet inte ska kunna garanteras utanför Nordkorea.

Förmodligen skulle Donald Trump vägra att resa till Nordkorea (även om man inte kan vara säker på Trump) eftersom det skulle kunna tolkas som en eftergift till Kim men i övrigt är USA troligen mer öppen för olika alternativ.

Om nu mötet blir av.

Tystnaden från Nordkorea tyder på att Pyongyang inte räknat med att Trump skulle svara så snabbt. Nu behöver de tid på sig för att förbereda ett svar eftersom Kim Jong-un sannolikt inte har några planer på att ge upp sina kärnvapen utan bara vill få till lättnader i sanktionerna och avvärja hotet om en amerikansk militär attack.

Skickligt spelat

Nu gäller det att spela sina kort smart.

Med sina vapentester och hot har Kim Jong-un manövrerat in världen i ett hörn där man tacksamt tar emot minsta lilla eftergift från Nordkorea. Minsta lilla tecken på att de är beredda att prata om kärnvapnens framtid.

Onekligen tämligen skickligt spelat av en omodern regim som i stort sett helt saknar vänner. I ett outvecklat land med utbredd fattigdom.

Världen är helt enkelt så mån om att bli av med problemet Nordkorea att man är beredd att dansa efter diktatorns pipa om det kan hjälpa.