Förälskelsens fasansfulla faser

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-04-12

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag känner mig nästan fånig när jag inser hur mycket jag påverkas av vädret. Hela vintern har jag gått och kämpat med att bryta tankemönster och med hjälp av avslappnings-cd:er, kognitiva övningar och tvång leda de positiva tankarna in i mitt liv.

Men så plötsligt, en liten solglimt och jag ler, en liten ljusning bakom molnen och jag tänker på kärlek, kattungar och strössel.

Och jag är inte unik, plötsligt får alla samma önskan. Grillning, promenader och nya skor. Mys, romantik och kärlek. Härligt, men jag vill ändå lägga in en liten brasklapp. Jag vill ge er nyförälskade ett par förhållningsregler och varna för tre faser som ni troligtvis kommer att gå igenom men som ni bör lämna hemma.

Fas 1: Söta namn. Ni kommer med största sannolikhet att börja kalla varann ”Snuttestrumpan”, ”Lilla Tjabo” eller som min kompis Peter och hans dåvarande: ”Myrungen” och ”Apungen”. Lämna alla ungarna hemma, oavsett vilket djur det är. Dom blir helt enkelt för tunga för oss utomstående att bära.

Fas 2: Bäbisspråk. ”Vi andja ojkar baja inte höja på ejt snuttepjuttande.” På ett sätt är det ganska fint att visa att man vill ta hand om sina nya stora känslor. Att liksom dadda med varann och vara mjuka som mot en bäbis, men, snälla, lämna spjåket hemma i sängen.

Fas 3. Klämma-finnar-fasen. Den äckliga fasen. I jämförelse kan fas 1 och 2 verka tämligen oförargliga. Dock går inte alla par in i den och dessutom kräver den att man känt varann ett tag och vågar släppa på vissa spärrar. Man måste till exempel ha börjat fisa med varann innan man kan äntra denna den värsta av faser.

Den går helt enkelt till så att en

eller båda parterna plötsligt börjar uppmärksamma den andres orenheter i hyn. Det kan vara blemmor, sårskorpor, hår, men framför allt finnar och pormaskar.

Och på något sätt så kan personen som drabbas inte hålla tillbaka sina apinstinkter utan måste helt enkelt pilla, klämma och trycka sin partner blå och blodig.

Jag har själv sett detta hända, mitt framför mina egna ögon! Så tänk er själva vad som händer om de nyförälskade inte följer mina råd, då sitter du där på filten i parken med paret du nyss trodde du kände. Plötsligt lutar sig Cissi över Mackan och säger ”men lilla kola­såskattungen, haj du en liten pojmask som mamma ska ta hand om? Åh, pjecis på lilla nosen, den ska sötismamma ta bojt”.

Kitty Jutbring

Följ ämnen i artikeln