Cameron öppnar för brittiska bombingar i Syrien

Publicerad 2015-11-26

Storbritanniens premiärminister David Cameron.

Storbritanniens premiärminister David Cameron kräver brittiska bombräder mot IS även i Syrien.

"Vi har inte tid att vänta på att Syrienkonflikten blir löst. Vi ska inte heller vänta på att en attack äger rum här; vi ska agera först, medvetna om riskerna", skriver Cameron bland annat.

Även Tyskland meddelade att landet kommer att skicka spaningslan till Syrien.

Tidningen Guardian publicerar i dag Storbritanniens konservative premiärminister  David Camerons svar till underhusets utrikesutskott där han argumenterar för attacker mot IS även i Syrien. Sedan tidigare deltar britterna i flygräder mot terrorsekten i Irak.

Han pekar på att IS har genomfört ett 40-tal terrorattacker runtom i världen under de senaste tolv månaderna, bland andra massmordet på ett 30-tal brittiska turister i Tunisien i juni i år.

299 misstänkta terrorister greps i Storbritannien från den 31 mars 2014 och tolv månader framåt – den högsta siffran sedan statistiken började föras 2001.

"Ju mer vi tillåter IS att växa i Syrien desto större hot kommer de att utgöra mot vår säkerhet”, skriver Cameron.

Storbritannien kan inte lägga sin säkerhet i andra länders händer, menar han.

"Vi kan inte låta andra länders flygbesättningar utsätta sig för risker för att förhindra terrordåd i Storbritannien".

Labour-partiet överväger att rösta ja

Utspelet är en reaktion på en rapport från underhusets utrikesutskott, vars budskap är att flygangrepp i Syrien inte bör inledas innan det finns en tydlig strategi för fred.

Cameron behöver mobilisera stöd från parlamentsledamöter från andra partier för att väga upp eventuella nej-röster från sina konservativa fränder i den omröstning som väntas inom några veckor.

Labour-partiet överväger att låta sina parlamentsledamöter att rösta som de vill i frågan.

– I den här sortens samvetsfrågor är det bättre att tillåta parlamentsledamöterna att bestämma själva, säger partiets finanspolitiske talesperson John McDonnell till BBC.

Tyskland skickar spaningsflyg

Även Tyskland kommer att skicka militärflygplan till Syrien för att stödja Frankrike i kampen mot extremistgruppen Islamiska staten (IS), enligt Reuters. Det rör sig om flygplan av typen Tornado, som ska användas för spaning.