Misstänkt 13-årig tiggare var 32

Uppdaterad 2015-03-07 | Publicerad 2015-01-20

Den 13-årige pojken som tiggde utanför Konsum visade sig vara 32.

Nu släpps en 41-årig man från häktet – som misstänktes för människosmuggling.

– Ingen har trott att det var möjligt men alla kontroller vi kunnat genomföra tyder på att "pojken" faktiskt är 32 år, säger åklagare Anders Brokelind, till TT.

Mannen, som är bulgarisk medborgare, häktades den 19 december misstänkt för att ha tagit med en pojke till Sverige för att tigga.

Han upptäcktes utanför en butik i Hovslätt, Jönköping, och en utredning om människohandel drogs i gång där 41-åringen kom att pekas ut som huvudmisstänkt.

Pojken bedömdes vara 13 år gammal och togs om hand av de sociala myndigheterna.

Handlar om en vuxen

Men nu har det visat sig att personen är betydligt äldre.

– Alla uppgifter visar att det inte handlar om ett barn utan en vuxen. Enligt bulgariska myndigheter är han född 1982 och det finns identitetshandlingar som visar det, säger åklagaren Anders Brokelind till Jönköpings-Posten.

Till TT säger åklagaren att mannen är omkring 1,40 lång och ser ut som ett barn i ansikte och kropp.

– Man kan ha uppfattningen om det kan vara så att han lider av en sjukdom och därför ytligt ser ut som ett barn, säger Anders Brokelind till P4 Jönköping.

Den 41-årige mannen släpptes i går på fri fot. Enligt åklagaren måste målsägande vara i nöd för att fallet ska kunna klassas som människohandel.

– För att man ska försätta någon i nödläge menar jag att det förutsätts att det är säkert fråga om ett barn som man gör så här med. Är det en person som är vuxen så lär man inte kunna styrka att det är något nödläge, säger Anders Brokelind.

"Får tänka annorlunda"

Eftersom 33-åringen bedömdes som underårig togs han om hand av sociala myndigheter och placerades i ett familjehem. Där befinner han sig fortfarande:

– Det är klart att vi kanske får tänka annorlunda om det nu har kommit en annan åldersbestämning. Men jag kan inte säga i nuläget hur vi kommer att gå vidare. Det är också svårt för mig att berätta hur vi agerar i enskilda fall, säger Lillian Elmqvist, områdeschef för barn- och ungdomsvården, till Jönköpings-Posten.

Följ ämnen i artikeln