Åklagaren lägger ner Ship to Gaza-utredning

Publicerad 2014-12-09

Förundersökningen om bordningen av fartyg till Gaza läggs ned, uppger Internationella åklagarkammaren i ett pressmeddelande.

– Gärningsmännen är fortsatt okända, säger kammaråklagare Henrik Attorps.

Israeliska soldater bordade fartygen när de var på väg till palestinska Gaza i maj 2010 och oktober 2012. Vid vardera tillfälle fanns elva svenska medborgare ombord. Nio turkiska medborgare dödades vid stormingen 2010 och flera svenskar, inklusive nuvarande bostadsministern Mehmet Kaplan, greps.

Ingen jurisdiktion

Brotten som utreddes var grov misshandel, olaga hot, grovt brott, grov stöld samt folkrättsbrott – dock endast mot de svenska passagerare som var med på båtarna.

Men nu läggs alltså utredningen ner.

– Efter att ha hört de svenska målsägarna har vi identifierat vissa gärningar som skulle kunna vara brott, men gärningsmännen är fortsatt okända och vi ser inga möjligheter att klarlägga deras identitet. Dessutom, de gärningar som är begångna på israeliskt territorium har vi inte jurisdiktion över, säger kammaråklagare Henrik Attorps vid Internationella åklagarkammaren Stockholm, enligt pressmeddelandet.

Inget åtal i Haag

För ett par dagar sedan meddelade även Internationella brottmålsdomstolen ICC i Haag att man inte kommer att väcka åtal mot den israeliska militären.

Även ICC anser att det finns "rimlig grund att tro att krigsbrott har begåtts" men att de inte var av "tillräckligt allvarlig" karaktär för att leda till vidare åtgärder.

Mer info kommer

Följ ämnen i artikeln