Cannabis-försäljningen är igång i Kanada

Landet har legaliserat marijuana

avJosefin Silverberg, TT

Kanada har som det hittills första stora landet i världen legaliserat cannabis.

Vid midnatt mot onsdag startade försäljningen.

– Det har varit min dröm att bli den första personen som köper ett lagligt gram cannabis i Kanada och här är jag äntligen, säger Ian Power som enligt CBC var en av de två första köparna.

Beslutet om en legalisering fattades i somras. Inför onsdagen den 17 oktober har myndigheterna förberett sig och försökt klarlägga hur det ska gå till i praktiken när en bransch värd miljarder plötsligt blir vit.

Vid midnatt mot onsdag 17 oktober lokal tid blev det alltså lagligt att sälja cannabis i rekreationssyfte. I provinsen Newfoundland och delar av Labrador, som har en annan tidzon än resten av Kanada gjordes de första köpen.

Enligt CBC ringlade köerna långa när cannabisköpare ville vara med om det historiska dagen.

– Det har varit min dröm att bli den första personen som köper ett lagligt gram cannabis i Kanada och här är jag äntligen, säger Ian Power som enligt CBC var den första köparen tillsammans med Nikki Rose i St Johns, Newfoundland.

Han köade i fyra timmar för att bli först.

– Jag är så upprymd och exalterad. Jag kan inte sluta le. Jag fryser inte. Det är jättekallt utomhus, men jag fryser inte, säger han till CBC.

1 av 4 | Foto: Paul Daly/AP
Cannabis-köparna Nikki Rose och Ian Power.

"Blir fler lagar kring cannabis"

Cannabisbruk i medicinskt syfte har varit lagligt i Kanada sedan 2001. Från och med nu är det upp till landets provinser att lägga till nya regleringar av droghanteringen.

– Det kommer att bli fler lagar runt cannabisplantan efter legaliseringen än där fanns före, säger Akwasi Owusu-Bempah, professor vid University of Toronto som forskat kring cannabislegalisering, till brittiska The Guardian.

– Jag tror inte att den genomsnittlige kanadensaren är medveten om det.

Enligt den nya cannabislagen får man som privatperson odla som mest fyra plantor hemma och gå runt med upp till 30 gram cannabis i fickan på gatan. I vissa provinser måste du vara 18 år gammal, i andra 19. I ett par av dem får du inte odla själv och i andra kan du handla i samma butiker som du köper alkohol i.

I 11 av totalt 13 provinser och territorier kommer du att kunna köpa cannabis i butiker och via nätsajter som drivs i statlig regi, visar en genomgång från tidningen The Globe and Mail. I sex av dem kommer det att finnas privatägda cannabisbutiker.

Egna policydokument kring cannabis

Arbetsgivare kommer också behöva dra egna gränser. Själva lagen ger dem inte några befogenheter att till exempel drogtesta sina anställda. De får således skriva sina egna policydokument kring cannabis och definiera om och hur bruket kan påverka någons arbete.

Samma sak gäller för bostadsrättsföreningar och motsvarande. Enligt en undersökning i Toronto Star befarar de flesta kanadensare att cannabisrökning inomhus kommer att påverka bostadspriserna.

I vissa städer har rökzoner reglerats hårdare än andra och det kan till exempel vara förbjudet att använda cannabis nära skolor och lekplatser. Det är dock fritt fram vid campingplatser i Kanadas storslagna nationalparker, meddelar landets parkförvaltning.

Kontrolltränar poliser

20 000 poliser har eller ska fortbildas för att kunna göra nykterhetskontroller, rapporterar etermediebolaget CBC. Ytterligare 1 000 poliser ska tränas i att identifiera drogpåverkan hos personer.

I kanadensiska medier varnar advokater och rättsexperter för att det kommer ta tid för rättsväsendet att anpassa sig. Straffet för innehav av för stora mängder kan som minst bli böter och som mest fem års fängelse.

Det finns dock ingen anledning för polisen att gå ut hårt så fort lagen träder i kraft, säger Vancouvers polischef Adam Palmer, som också är ordförande i en förening för alla Kanadas polischefer, enligt Toronto Post :

– Vi kommer att ha ett praktiskt tillvägagångssätt för det hela och se hur det utspelar sig, så att vi kan röra oss mot en civiliserad, legaliserad ordning.

Fakta: Lättare regler för cannabis

  • I majoriteten av världens länder är cannabis fortfarande förbjudet, bland dem Sverige. Den svenska narkotikalagen förbjuder all kontakt med narkotikaklassade preparat, däribland cannabis.

  • Men ett antal länder debatterar nu lättnader i reglerna, eller har redan infört sådana.

  • Uruguay har legaliserat odling, försäljning och rökning av marijuana. Kanada följde efter och beslutade i somras att en legalisering skulle genomföras den 17 oktober i år.

  • I USA är drogen förbjuden på federal nivå. Men ungefär hälften av delstaterna har skapat egna regler. I minst åtta delstater är cannabis tillåtet eller på väg att bli det, däribland den till befolkning största, Kalifornien. Ett antal andra, däribland den tredje folkrikaste Florida, godkänner medicinskt bruk.

  • Många andra länder tillåter marijuana under vissa omständigheter. Inom EU har bland andra Danmark och Portugal på sistone ändrat reglerna i mer tillåtande riktning.

ARTIKELN HANDLAR OM

Cannabis

Kanada

AB Voice