Ante hittade död katt – vid återvinningsstation

Uppdaterad 2018-08-16 | Publicerad 2018-08-15

Nog för att det kan irritera när saker ligger slängda på marken vi återvinningen. Men upptäckten som Ante gjorde väckte betydligt starkare känslor.

I den dumpade kattburen låg en död katt.

– Lite mer värdighet kan väl en stackars katt förtjäna, säger Ante Björklund.

Ante Björklund, 29, hade varit och handlat i Delsbo och passade på att svänga förbi återvinningsstationen på väg hem till Bjuråker, vilket Hela Hälsingland var först att berätta.

Intill containern för plastförpackningar låg en kattbur som fick Ante att ana oråd. Öppningen till buren var igentejpad med en bit kartong, och buren såg inte tom ut.

– Jag petade bort en kartongbiten och där i ligger en död katt. Jag tänkte den där katten ska väl ändå inte ligga här bland plastsoporna. Lite mer värdighet kan väl en katt förtjäna. Man hade väl ändå kunnat begrava den stackars katten. Med tanke på lukten hade den legat där i alla fall några dagar, säger Ante Björklund.

Obehaglig upptäckt vid återvinningen.

Även om situationen väckte obehag är Ante glad att det var just han som hittade den blodiga katten.

– Jag kan tänka mig ett scenario där det kommer en barnfamilj som ska slänga sopor och ett barn skulle upptäcka det här, det hade nog inte varit lika roligt. Det är kanske inte något alla vill se, en blodig katt som ligger i en bur.

Ante, som hade med sin sambos tvååring i bilen, hade varken tid eller möjlighet att själv ta hand om katten. I stället gjorde han ett inlägg på Facebook, som snabbt fick stor spridning.

Ante Björklund tycker att den som lämnat katten borde ha begravt den i stället.

– Tanken med inlägget var att den som har gjort det skulle känna sig lite träffad. Det är liksom inte okej att lämna en död katt på en miljöåtervinning. Vem gör någonting sånt här, det är en liten byggd där alla känner alla.

Efter inlägget har polisen kontaktats och ska enligt Ante ha omhändertagit katten.

– Förhoppningsvis får de tag på ägaren via chip eller öronmärkning och kan se om det är ägaren som har gjort det här eller om de saknar en katt, säger Ante Björklund.

Följ ämnen i artikeln