Jasplanen susar förbi Gotlandsfärjan på låg höjd

Publicerad 2016-07-21

Här susar de två Jasplanen förbi Gotlandsfärjan på låg höjd.

Det korta avståndet fick flera passagerare att reagera – men faktum är att planen får flyga ännu närmre.

– Ibland gör vi så här för att slippa träna på utländska fartyg, säger Fredrik Bergman på Försvarsmakten.

Liam filmade Jasplanen.

Liam Falk, 14, skulle i söndags åka hem till Lidingö efter att ha hälsat på sin pappa som just nu arbetar på Gotland. Ganska snart efter att han gått ombord på Destination Gotlands färja från Visby mot Nynäshamn klockan 09 i söndags hörde han ett märkligt ljud.

– Det var väldigt högt och jag tänkte att det måste vara något fel på motorn. Sedan såg jag något som såg ut som en stor fågel som flög bredvid båten, säger han.

20 meter över hav

Liam sprang ut på däck och såg att det var två stridsflygplan som flög alldeles i närheten av båten.

– Jag började filma och efter ett tag var hela däcket fullt av människor. Min lillasyster blev lite rädd men jag försökte lugna henne.

Efter att ha flugit förbi färjan flera gånger vände planen tillbaka mot Gotland.

– Jag frågade Liam om han hört något om varför de flög där, eller om båten stannat eller något sådant. Men nej, ingenting, säger Liams pappa Niklas Bergendal som är kvar på Gotland.

Flera passagerare reagerade på att planen höll ett så kort avstånd till båten, men enligt Fredrik Bergman, stabschef på Försvarsmaktens kommunikationsavdelning, hade de kunnat flyga ännu närmre.

Hur lågt får man flyga?

– Över hav är det 20 meter som gäller, över land är det 30.

Informerar inte rederier

Fredrik Bergman känner inte till det specifika fallet men säger att det kan ha rört sig om en övning där man ska identifiera ett fartyg.

– Generellt försöker vi undvika att störa, men ska man identifiera och fotografera ett fartyg måste man vara på kanske 100–150 meters avstånd för att få en bra bild av vad det är för något. Man sitter där med en systemkamera på ett handtag som man ska försöka rikta samtidigt som man flyger, så det kan krävas lite träning, framför allt för unga piloter. Ibland gör vi så här för att slippa träna på utländska fartyg.

Informerar man rederierna inför en sådan övning?

– Nej, det gör man normalt inte om man håller sig på ett säkert avstånd och enligt de bestämmelser som gäller.

Johan Lindvall, marknadschef på Destination Gotland, har inte hört talas om händelsen när Aftonbladet når honom på telefon.

– Det är aktivitet i luften runt Gotland, men vi är inte informerade om någon specifik övning eller att de skulle gå nära oss.

Enligt honom har inga passagerare hört av sig till rederiet angående de två stridsflygplanen.

Följ ämnen i artikeln