Donald Trumps krav: ”Norge måste lägga mer pengar på försvaret”

Uppdaterad 2024-03-17 | Publicerad 2018-06-26

Norge måste lägga mer pengar på försvaret och uppfylla Natos tvåprocentmål.

Det kräver USA:s president Donald Trump i ett brev till Norges statsminister Erna Solberg.

Om ett par veckor möts Donald Trump och Erna SolbergNatos toppmöte. Men redan nu har Donald Trump skickat ett brev med krav till Norges statsminister, rapporterar VG.

I brevet, som tidningen har tagit del av, skriver han bland annat att Norge måste uppfylla Natos tvåprocentmål.

– Norge är det enda Nato-landet som gränsar till Ryssland som saknar en trovärdig plan för hur två procent av landets BNP ska läggas på försvar, skriver Donald Trump i brevet.

”Förstår att det finns mycket inhemska påtryckningar”

Den amerikanske presidenten fortsätter:

– Jag förstår att det finns mycket inhemska påtryckningar, då jag själv har förbrukat en betydande mängd politiskt förtroende för att öka våra egna försvarskostnader. Det kommer dock bli allt svårare att motivera för amerikanska medborgare varför en del länder fortsätter misslyckas med att nå våra gemensamma förpliktelser, skriver Donald Trump.

Förra året lades 1,62 procent av Norges BNP på försvaret, enligt VG. Natos mål att alla medlemsländer ska lägga 2 procent av sitt BNP på försvar förväntas bara uppfyllas av åtta länder under 2018.

Trump missnöjd med flera Nato-länder

Brevet till Erna Solberg är daterat den 19 juni i år. En vecka senare gav Erna Solberg en intervju där hon lovade att Norges regering kommer arbeta för att nå upp till tvåprocentsmålet, skriver VG.

Norge är inte det enda landet som har fått påtryckningar från Donald Trump. Även Kanadas premiärminister Justin Trudeau har fått ett brev inför Nato-toppmötet.

– USA är allt mer ovilliga att ignorera den här alliansens misslyckande med att möta de gemensamma säkerhetsutmaningarna, skriver Donald Trump till Justin Trudeau enligt CBC.

Kanada lade ungefär 1,31 procent av sitt BNP på försvaret i fjol, rapporterar TT. I USA lades cirka 3,58 av landets BNP på försvaret under 2017.