Ville debattera knark – petas från riksdagen

Uppdaterad 2017-12-29 | Publicerad 2017-12-27

Drogdebatten är het i många delar av världen.

Men i Sverige är frågan mycket känslig.

När Miljöpartisten Anders Schröder öppnade för legalisering av cannabis svarade hans parti med att peta honom från riksdagsplatsen.

Anders Schröder (MP).

Anders Schröder, i dag 27, var nummer ett på Miljöpartiets riksdagslista i Gävleborg inför förra valet. I riksdagen har han under den senaste mandatperioden varit partiets försvarspolitiska talesperson och han har lyfts fram som ett framtidsnamn.

Men när Gävleborg spikade sina riksdagslistor inför valet 2018 hamnade han på plats sex. En icke valbar plats.

Petningen skedde bara veckor efter att Anders Schröder i en uppmärksammad intervju gått ut och öppnat för att legalisera cannabis.

– Dels så vet vi att den svenska politiken inte har haft de resultat vi har velat. Narkotikan i dag är billigare än för 30 år sedan, tillgängligheten är högre, konsumtionen har inte gått ned och de kriminella gängen har blivit våldsammare. Det här tyder ju på att den politik vi har fört, den har inte fungerat, inte uppnått det vi velat, sa Anders Schröder till SR Ekot.

Uttalandet fick stor uppmärksamhet. Anders Schröder, som egentligen inte har ansvar för drogpolitik, tillrättavisades snabbt av sitt parti.

– Vi vill inte legalisera cannabis, vi tror att det skulle öka missbruket och skadorna av haschrökning, sa partikamraten Stefan Nilsson (MP).

I dag vill Anders Schröder inte prata om sitt förslag, eller knark överhuvudtaget. På frågan om han tror att hans utspel kan ha orsakat petningen svarar han:

– Kommunpolitik är mer komplext än så. Det kanske bidrog, men det är mer komplicerat.

”För modern”

Karin Jansson är ordförande i Miljöpartiets Gävleborgsdistrikt. Hon påpekar att valberedningen hade föreslagit att Schröder skulle finnas på plats två, men att ombuden sedan röstade – och då blev ordningen så här.

– Jag vet faktiskt inte om utspelet bidrog. Det var så ombuden röstade, vi hade ingen diskussion eller plädering på mötet, säger hon.

En person inom Miljöpartiet säger att Schröder ”kanske är lite för modern” för delar av partiet.

– Det han sa kanske förstärkte det.

Anders Schröder har tidigare uttalat sig om reaktionerna på hans förslag i ETC.

– Jag har ju fått många som hört av sig som tycker att det är bra att den här frågan lyfts. De tycker att politiken är konstig, men de vet att det är så kontroversiellt att de inte orkar lyfta den själva, sa han då.