Trumps tabbe: Skröt om tårta – och sa att USA bombat Irak

Publicerad 2017-04-13

När en chokladtårta är tillräckligt god – då kan det kännas som att ingenting annat spelar någon roll.

Fråga bara Donald Trump.

När han berättade om hur det gick till när han informerades om bombningarna i Syrien fokuserade presidenten på ett bakverk – och sedan tog han fel på land.

De fruktansvärda bilderna på människor som kvävs till döds efter kemvapenattacken i Syrien spred chockvågor över världen.

USA:s svar blev hårt: På president Donald Trumps order avfyrades 59 Tomahawk-missiler mot en regimkontrollerad militäranläggning i landet. Anfallet har fördömts av både Ryssland och Iran.

Men när Donald Trump redogjorde för vad som hände när USA slog till var det varken det mänskliga lidandet eller de internationella konsekvenserna som han fokuserade på.

I stället hyllade presidenten chokladtårtan som serverats på hans lyxanläggning. Sedan tog han fel på vilket land som hans enorma militärmakt egentligen angripit.

”Åt den vackraste chokladtårtan”

Det var under en intervju med Fox Business som Trump berättade om den aktuella kvällen.

När presidenten fick information om att missilerna var redo att avfyras så åt han middag med Kinas president Xi Jinping på sin Florida-resort Mar-a-Lago.

– Jag satt vid bordet. Vi var klara med huvudrätten, och åt dessert. Vi åt den vackraste chokladtårta som du någonsin sett, och president Xi njöt av den, sa Trump, och la till:

– Sedan sa jag till Xi att vi just avfyrat 59 missiler som var på väg till Irak.

Den kinesiska presidenten ska inte ha tillrättavisat sin amerikanska kollega. I stället var han tyst och åt lite mer av tårtan, enligt Trump.

– När någon är så brutal och använder gas mot små barn är det motiverat att svara med våld, ska Xi Jinping sedan ha sagt.

Spicer gjorde Hitler-blunder

Donald Trumps felsägning är inte administrationens första blunder gällande angreppet mot Syrien.

Tidigare i veckan sa pressekreteraren Sean Spicer att ”inte ens Hitler” använde kemiska vapen. Han verkade alltså ha glömt de miljoner människor som gasades ihjäl under Förintelsen. Uttalandet fick omedelbart hård kritik på sociala medier, och Spicer bad snabbt om ursäkt:

– Det var ett misstag, jag borde ha hållit mig till ämnet och fokuserat på Assads gärningar och vidrigheterna han gjort mot sitt eget folk.