Salvinis stora valsuccé – efter charkmackan

Italienska högerpartiet störst i EU-valet

Publicerad 2019-05-27

För Italiens vice premiärminister Matteo Salvini började valdagen med en rustik charkmacka.

Sedan blev det succé.

Hans högerpopulistiska Lega är största parti i det italienska EU-valet.

EU-kritiska Lega får runt 34 procent av rösterna i Italien. Tillsammans med Marine Le Pens högernationalistiska Nationell samling i Frankrike står Lega för de största framgångarna hos den populistiska högern i valet till EU-parlamentet.

– Vi är det främsta partiet i Italien, nu förändrar vi Europa, sa Matteo Salvini, partiledare för Lega tillika vice premiärminister och inrikesminister i Italien, på en presskonferens, skriver den italienska nyhetsbyrån Ansa.

Valdagen började Salvini med en stadig ”lantfrukost”, enligt en bild han la upp på Instagram. Mackor med delikatesser som lufttorkad skinka, korv och ost stod på menyn. Nedsköljda med juice.

”Trevlig söndag vänner”, hälsade han.

Vill samla högerpopulismen

Matteo Salvini driver en invandringskritisk linje under parollen ”Italienarna först”.

Före valet samlande han likasinnade nationalistiska högerpartier från andra europeiska länder i Milano. Där deltog bland annat Alternativ för Tyskland, Nationell Samling, nederländska Frihetspartiet, Dansk Folkeparti och Sannfinländarna.

Hans mål är att leda en högerpopulistisk grupp i EU-parlamentet.

Men trots framgångar för högerpopulismen i många länder i söndagens val är Matteo Salvinis partigrupp inte i närheten av att dominera parlamentet. Med ungefär 70 platser – av 751 totalt – kommer gruppen på sin höjd att vara fjärde störst, enligt Politicos beräkningar.

Le Pen slog Macron

I Frankrike får Nationell samling cirka 24 procent. Med det bräcker Marie Le Pen president Emmanuel Macrons En Marche, som landar på 22,5 procent av rösterna.

Nationell samlings unga toppnamn Jordan Bardella jublade:

– Franska folket har i kväll straffat presidenten, och lärt honom en läxa i ödmjukhet, sa 23-åringen, enligt Politico.