Björk åker tillbaka till Bryssel ensam

TT

Uppdaterad 2019-07-18 | Publicerad 2019-05-27

Vänsterpartiets valvaka på Södra teatern i Stockholm.

Vänsterpartiet hoppades på ett andra mandat.

Nu ser toppkandidaten Malin Björk ut att få åka ensam tillbaka till Bryssel.

Vänsterpartiet får 6,8 procent, enligt det preliminära valresultatet. Det är några snäpp upp från förra EU-valet, då man fick 6,3 procent.

Malin Björk, som redan sitter i parlamentet, får åka tillbaka utan sällskap.

– Vi ökar. Vi nådde inte riktigt fram till ett andra mandat, men det känner jag på mig att det gör vi nästa gång. Hur som haver kommer det behövas en starkare vänster i Europa, både för klimatet och för jämlikheten, säger Malin Björk.

"Blandade känslor"

Partiledaren Jonas Sjöstedt kallar resultatet en valframgång.

– Det är det bästa EU-parlamentsvalet på 15 år, men det är klart att många av oss hoppades på ett andra mandat. Det var väldigt nära och nu är det lite blandade känslor.

V har släppt kravet på att Sverige ska lämna EU, något Sjöstedt tror kan ha bidragit till partiets ökning, framförallt hos unga väljare.

– De vill höra att vi ska arbeta med klimatfrågan och för jämlikhet i EU. Många har velat försäkra sig om att det inte blir ett utträde, säger Jonas Sjöstedt.

Skyller på granskning

Opinionsmätningarna visade högre siffror för V än den preliminära räkningen.

V-ledaren menar att SVT:s granskning av Malin Björks traktamenten "helt klart" påverkat vallutgången. Granskningen visade att Björk tagit ut drygt en miljon kronor i traktamenten i Bryssel trots att hon är skriven i staden. Parlamentarikerns förklaring var att hon gjort upp med parlamentets administration om att hon i stället kan använda pengarna för resor i Sverige.

– Hon blev på helt felaktiga grunder uthängd som fuskare fast hon gjort allting rätt, varit totalt öppen och inte berikat sig själv, säger Jonas Sjöstedt.

Följ ämnen i artikeln