Jagaren USS John S. McCain ombads att hålla sig borta

Namnet täcktes över – Trump visste inget

Publicerad 2019-05-30

Inför president Trumps besök i Japan fick jagaren USS John S. McCain order om att hålla sig borta och även namnet täcktes över.

Fartyget är uppkallat efter den avlidne senatorn och Trumpkritikern John McCain.

– Någon gjorde det för att de trodde att jag inte gillade honom, säger Trump.

Den amerikanska jagaren USS John S. McCain fick udda order inför president Trumps besök i Japan. Höga marinbefäl beordrade örlogsfartyget att hålla sig borta och att man dessutom skulle täcka över namnet på jagaren.

Det kunde Wall Street Journal avslöja i veckan, efter att ha tagit del av flera mejl.

Gillade inte McCain

Anledningen till den udda ordern till USS John S. McCain skulle, enligt tidningen, vara att Donald Trump inte gillade den nu avlidne senatorn som jagaren är uppkallad efter.

Fartyget, med smeknamnet ”Stora stygga John”, var ursprungligen uppkallat efter John McCain den äldre och den yngre, som bägge var amiraler. 2018 blev det även officiellt att senatorn John McCain, släkt med amiralerna, lades till sina äldre släktingar.

Dottern: ”Trump är ett barn”

Senator McCains dotter Meghan McCain tog mycket illa vid sig efter att nyheten om örlogsfartyget publicerats.

”Trump är ett barn som alltid kommer känna sig hotad av min pappas storhet och otroliga liv. Många är kritiska över hur mycket jag pratar om pappa, men nio månader har gått sedan han dog och Trump låter honom inte vila i frid. Därför måste jag försvara honom. Det gör min sorg outhärdlig”, skrev hon på Twitter.

”Skulle aldrig gör något sådant”

President Trump sa i dag att han själv inte var medveten om ordern till jagaren.

– Någon gjorde det för att de trodde att jag inte gillade honom (John McCain, red anm.), men jag skulle aldrig göra något sådant, sa presidenten.

Trump twittrade också om att han inte haft något att göra med händelsen.