Advokaten begär att våldtäktsutredningen mot Assange återupptas

Publicerad 2019-04-11

Efter gripandet i London – nu begär advokat Elisabeth Massi Fritz att våldtäktsutredningen mot Julian Assange återupptas.

Det uppger åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Vi kommer nu att sätta oss in i ärendet för att avgöra hur vi går vidare, säger vice överåklagare Eva-Marie Persson i en kommentar.

Wikileaks grundare Julian Assange greps av brittisk polis på Ecuadors ambassad vid klockan 11 på torsdagen. Han misstänks för att ha planerat dataintrång i USA, och för att ha brutit mot borgensvillkoren när han hållit sig undan rättvisan.

47-åringen är misstänkt för att ha våldtagit en kvinna under ett Sverigebesök 2010. Förundersökningen lades ner i maj 2017, men brottsmisstanken preskriberas inte förrän 2020.

Advokaten vill att utredningen öppnas

Strax före klockan 18 kom beskedet att advokat Elisabeth Massi Fritz, som företräder målsäganden, begär att våldtäktsutredningen återupptas.

Eva-Marie Persson, överåklagare vid Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum Göteborg, kommer att leda arbetet.

– Vi kommer nu att sätta oss in i ärendet för att avgöra hur vi går vidare, säger vice överåklagare Eva-Marie Persson. 

I en tidigare version av artikeln uppgavs att förundersökningen hade öppnats. Så är alltså inte fallet.

– Förundersökningen har inte återupptagits ännu och vi vet idag inte om det kommer att ske. Vi kan inte utlova någon tidplan för när beslut kommer att fattas, säger Eva-Marie Persson.

”Kommer som en chock”

Tidigare under torsdagen skrev Massi Fritz i ett sms till TT att kvinnan blivit mycket förvånad över händelseutvecklingen.

”Att det vi har väntat och hoppats på i snart sju års tid nu händer kommer såklart som en chock för min klient.”

Per E Samuelson är Wikileaks-grundarens svenska advokat. Han betvivlar att förundersökningen kommer att återupptas.

– Det finns ingen grogrund för det. Det var ganska kraftfullt som vi vann, så det skulle förvåna mig oerhört, säger han till TT.

Följ ämnen i artikeln