Pride i London lockade 1,5 miljoner

TT

Uppdaterad 2019-07-29 | Publicerad 2019-07-06

Omkring 1,5 miljoner människor tog sig ut på Londons gator för att delta i och titta på Prideparaden, uppger BBC.

Det är den högsta siffran någonsin, enligt arrangörerna. Omkring 30 000 människor från över 600 grupper gick i lördagens parad som i år uppmärksammade 50-årsjubileet av Stonewall-upproret i New York 1969.

Bland deltagarna syntes kända skådespelare som Sir Ian McKellen och politiker som Londons borgmästare Sadiq Khan. Han invigde paraden och tog tillfället i akt att fördöma sin politiske motståndare Boris Johnson för ett homofobt uttalande denne gjorde i en text 1998, enligt The Guardian.

Londons prideparad började som en protestmarsch 1972, den gången deltog omkring 1 000 personer. En av dem som var med när det begav sig var Don Pepper.

– Då var det ingen som klädde ut sig, ingen drag, alla hade vanliga kläder. Människor i passerande bilar skrek åt oss men nu så hejar de på oss, säger Don Pepper till BBC.

Även i Budapest och Madrid har det varit prideparader under lördagen. Inför firandet i den spanska huvudstaden väntades nära två miljoner människor delta, skriver The Local.


PODD: Från Stonewall Inn till
Stockholm Pride – hela historien

Med anledning av Stockholm Pride tillägnar Aftonbladet Daily ett helt avsnitt åt Pride-rörelsens historia.
   Det är i år 50 år sedan polisen stormade en HBTQ-bar i New York. Efter otaliga razzior hade gästerna fått nog: kravaller, som varade i dagar, bröt ut och Stonewallupproret var igång – startskottet för Pride-rörelsen.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln