Lövin: Oenighet kan ge en känsla av hopplöshet

Johanna Cederblad/TT

Publicerad 2019-09-28

Klimatdemonstranterna kräver handling, men frågan är om politikerna kan komma överens om konkreta lösningar.

– Nu gäller det att alla partier lever upp till klimatlagen, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP).

Tiotusentals demonstranter i Sverige krävde under fredagen att politikerna vidtar åtgärder för att rädda klimatet.

– Självklart påverkar det oss. Det är en enormt viktig röst, säger Isabella Lövin till TT.

Frågan är om politikerna kan bli överens om vad som behöver göras.

– Jag tycker att det är extremt olyckligt att vissa partier blandar bort korten, säger hon, och riktar kritik mot vissa andra partiers förslag, som hon anser påverkar klimatet negativt.

Lövin tycker att det finns de som försöker skapa splittring i stället för enighet i klimatfrågan.

TT: Men bidrar inte det som du nu säger till en ökad polarisering?

– Det är viktigt att peka på vilka som pratar och vilka som faktiskt gör något.

Fast den som läser FN:s senaste klimatrapport och lyssnar till politikers oenighet kan nog känna hopplöshet, tror hon.

Klimatfrågan underskattad

– Samtidigt är det många som inte tror att det är så illa som det är. Frågan är nedprioriterad. Men de kommer att få se havsnivåerna stiga och skogsbränder som påverkar Sverige.

TT: Vad kan du själv göra för att uppnå större enighet?

– Vi jobbar med en klimathandlingsplan, och vi har sett till att en klimatlag kommer till med ramar för klimatarbetet. Nu gäller det att alla partier lever upp till klimatlagen.

Men många kan nog också undra hur det ska gå med klimatarbetet internationellt, när mäktiga ledare som USA:s president Donald Trump hånar den 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg offentligt, och Brasiliens president Jair Bolsonaro blir ilsken då han får synpunkter på skogsbränningen i Amazonas.

– Jag vet att Sverige är ett föredöme, och att andra länder tittar på oss. Det finns en väldigt stor vilja till förändring, och protesterna är en tydlig signal även till Trump och Bolsonaro, säger Isabella Lövin.

Alarmistisk bild ingen lösning

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar klimatdemonstrationerna skriftligt till TT.

"Det är en styrka att så många människor nu tillsammans engagerar sig för att avvärja klimathotet. Den omställning som måste till vare sig ska eller kan den enskilde göra ensam. Den ska vi göra tillsammans. Medvetenheten måste finnas, men en ensidigt alarmistisk bild kommer inte att lösa omställningen, och det är en omställning som måste ske", skriver Löfven.

Statsministern målar upp en framtid där omställningen kan leda till jobb, tillväxt, innovationer, renare luft, friskare hav och en levande landsbygd.

"Vi har nu ett momentum som vi måste tillvarata. Klimattoppmötet i FN har precis avslutats och land efter land världen över har presenterat nya åtaganden och Sverige tar nu täten i den industriella omställningen. Vi är på god väg, men mycket återstår att göra."

Stort ansvar för politiker

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kommenterar också klimatdemonstrationerna skriftligt:

"Engagemanget för miljön och klimatet är hoppingivande. Nu är det politikens viktiga uppgift att kanalisera engagemanget till konkret politik som verkligen ger resultat. Det vilar nu ett stort ansvar på oss att hitta svenska och internationella vägar framåt".