Myndigheten: Barn sprider inte viruset

Publicerad 2020-03-01

Inget tyder på att barn sprider coronaviruset.

Det hävdar Folkhälsomyndigheten, som hänvisar till en studie som WHO nyligen genomfört i Kina, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Barnen utgör en väldigt liten andel av de som bär på infektionen, säger Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten.

Enligt studien från Världshälsoorgsanisationen WHO verkar barn drabbas mycket mildare av viruset än vuxna. Bara 2,4 procent av alla insjuknade är yngre än 18 år, och bara ett fåtal av dem har utvecklat svåra (2,5 procent) eller kritiska sjukdomar (0,2 procent).

I studien har man inte kunnat hitta några exempel på fall där smittan spridits från barn till barn och inte heller från barn till vuxna.

Eftersom viruset sprids genom så kallad droppsmitta, alltså genom hostningar och nysningar, är det därför betydligt mindre risk att barn kan smitta andra eftersom de inte blir lika sjuka.

– Enligt de studier som WHO gjort i Kina verkar barn inte uppvisa lika starka symtom och därför kan de inte sprida smittan på samma sätt, säger Karin Tegmark Wisell, chef för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten till Aftonbladet.

Karin Tegmark Wisell vid Folkhälsomyndigheten.

Varför barns immunförsvar reagerar annorlunda på just det här viruset, jämfört med vanlig säsongsinfluensa, vet man ännu inte.

– Det är en av anledningarna till att fler studier behöver göras, säger Karin Tegmark Wisell.

Samtidigt står det i rapporten att det, utifrån studien, inte säkert går att säga vilken roll barn spelar i spridningen av smittan eller eller i vilken utsträckning barn smittas.

Myndigheten: Låt inte rädslan styra

De senaste dagarna har vissa oroliga föräldrar och debattörer efterfrågat att barn som vistats i riskområden ska stanna hemma från skolan under två veckor, för att inte sprida smittan vidare.

Men Folkhälsomyndigheten menar, med hänvisning till den nya studien, att det vore "fullständigt oproportionerligt" att hålla barn som vistats i riskområden hemma under två veckor om de är friska.

– Man ska inte låta rädslan ta överhand. Man ska vara uppmärksam på symtom och ringa 1177 om symtom uppkommer, men det finns ingen anledning att friska barn inte ska gå till skolan, säger Karin Tegmark Wisell.

Ullevål sjukhus i Norge. Hit kommer eventuella coronasmittade i Norge.

PODD Hur stor är risken att coronaviruset utvecklas till en pandemi?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med professor Björn Olsen om vilka konsekvenser det kan få om coronaviruset utvecklas till en pandemi.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln