Rysslands regering avgår

Publicerad 2020-01-15

Hela regeringen avgår, meddelar premiärminister Dmitrij Medvedev.

Beskedet kommer kort efter president Vladimir Putins årliga tal i parlamentet.

Rysslands premiärminister Dimitrij Medvedev uppger att landets regering avgår, efter att president Vladimir Putin hållit sitt årliga tal till parlamentet, duman.

Enligt Medvedev innebär Putins förslag till förändringar att regeringen ”i sin nuvarande form” avgår, så att presidenten kan utföra de reformer han önskar.

I talet, som var ungefär en timme långt, sa Vladimir Putin bland annat:

– Jag anser att det är nödvändigt att landets medborgare får rösta om ett helt paket med föreslagna ändringar i landets konstitution.

Putin beslutar

Han sa också att han vill ge parlamentet större befogenheter, som makten att utse premiärminister och regering.

När regeringen avgår blir det nu Putin som kommer att besluta hur den nya regeringen ska se ut, skriver TT. I linjetalet sa han att presidentens makt ska förbli intakt och att presidenten kan avsätta både premiärminister och regering.

Det spekulerades inför talet i att Putin kan komma att vilja reformera det politiska systemet före år 2024, då hans presidentperiod tar slut och han enligt konstitutionen måste lämna posten.

I talet tydliggjorde han att han inte tänker förändra just mandatperiodsreglerna.

– Jag vet att vårt samhälle förväntar sig att ingen ska kunna sitta två perioder i rad. Det är inte viktigt av princip för mig, men jag håller med, sa Putin, enligt Ekot.

”Vill tacka er”

Enligt den ryska nyhetsbyrån TASS ska Putin ha tackat Medvedevs regering för det arbete den utfört.

– Jag vill tacka er för allt ni gjort. Jag vill uttrycka att jag är nöjd med resultaten som uppnåtts. Allt har inte utförts, men allt utförs sällan helt som det ska, sa Putin enligt TASS, rapporterar tv-kanalen CNBC.

Medvedev kommer nu att utses som biträdande chef för det ryska säkerhetsrådet, där Putin är ordförande.