Mamman varnar för obehagligt kedjebrev

Kriminologen: Radera det och skicka inte vidare

Uppdaterad 2019-11-29 | Publicerad 2019-11-28

Sprid meddelandet – annars dör du.

Det är undertonen i det kedjebrev som 10-åriga Sophie fick i förra veckan.

Nu uppmanar hennes mamma andra föräldrar att prata med sina barn om fenomenet.

De har sett likadana ut i åratal, kedjebreven. De kommer ofta med en uppmaning om att skicka vidare meddelandet, annars händer något hemskt.

Det kan verka lätt att avfärda brevet som ett ofarligt skämt – men inte för ett barn.

– Min tioåriga dotter Sophie visade mig en bild som hon hade fått från en kompis på Snapchat. Hon var väldigt rädd och uppskakad eftersom bilden är otäck och hotfull, säger Ludmilla Rosengren.

Uppmanas skicka vidare

I kedjebrevet som Sophie fick hotas läsaren med besök av tre ”ökända varelser”. Undertonen är att man riskerar sitt liv och det finns bara ett sätt att undvika det: genom att skicka vidare meddelandet till alla sina vänner.

– Jag förklarade att det var ett typiskt kedjebrev och att hon inte behöver vara orolig. Men det är elakt att skrämma upp små flickor på det här sättet. Det var några dagar sedan men Sophie har haft svårt att sova sedan dess och har inte velat stänga dörren om sitt rum, säger Ludmilla Rosengren.

Ludmilla Rosengren har fyra barn sedan tidigare men har aldrig varit med om något ”av den här kalibern” tidigare. Nu hoppas hon att problemet uppmärksammas och att föräldrar diskuterar det med sina barn.

– Det är verkligen eländigt. I det här fallet är det värsta som kan hända att man blir rädd, men det finns andra situationer. Det finns män som hotar till sig nakenbilder på nätet, så det är viktigt att ta upp frågan, säger Ludmilla Rosengren.

Experten: ”Radera det”

Kriminologen och författaren Maria Dufva säger att barn i Sophies ålder är extra utsatta. Hon håller med om att man måste berätta för barnen vad ett kedjebrev är.

– Det är jätteviktigt. Man måste förklara att det inte finns någon sanningshalt i det här, säger hon.

I många fall får föräldrar upp ögonen för kedjebreven när skadan redan är skedd, när barnet redan sett bilden. Därför är det viktigt att alla föräldrar pratar om fenomenet med sina barn tidigt, säger Maria Dufva:

– Rusta barnen redan innan de får en telefon. Jag är stenhård på en punkt: man ska uppmana sina barn att radera det och inte skicka det vidare.

Maria Dufva säger att det går att anmäla kedjebrev till polisen. Men det är svårt att komma åt ursprungskällan eftersom meddelandet ofta har skickats fram och tillbaka mellan väldigt många barn.