M vill dra in ekonomiskt stöd för hyresgäster

Publicerad 2019-12-05

Försörjningsstödet kan i dag användas för att betala medlemskapet i Hyresgästföreningen.

Malmömoderaterna vill att kommunen slutar lägga skattemedel på medlemskap i Hyresgästföreningen.

Enligt partiet går pengarna till den ”socialdemokratiska partiapparaten”.

– Det finns starka historiska kopplingar mellan det socialdemokratiska partiet och Hyresgästföreningen, säger Helena Nanne (M).

– Jag tror inte partiboken avgör om man är med i föreningen eller inte, säger Rose-Marie Carlsson (S).

Malmö är en av de kommuner i landet där personer som mottar försörjningsstöd kan få sin medlemsavgift i Hyresgästföreningen betald via stödet. Moderaterna har under en längre tid propagerat för att sänka det kommunala försörjningsstödet. Hem & Hyra har nu uppmärksammat att ett sätt är genom att ta bort möjligheten att nyttja stödet för att betala medlemsavgiften till Hyresgästföreningen.

”Ett exempel som vi kan använda är att vi betalar ut försörjningsstöd för medlemskap i Hyresgästföreningen rakt in i den socialdemokratiska partiapparaten. Det tycker jag inte att vi ska göra”, sa Helena Nanne (M), andre vice ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden, enligt Hem & Hyra, i höstens budgetdebatt.

När Aftonbladet når henne utvecklar hon sitt resonemang.

”Ska löna sig att arbeta”

– I grund och botten handlar detta om hur restriktivt vi vill se försörjningsstödet. Vi har i flera budgetar i rad föreslagit att vi inte ska betala ut mer än vad riksförsörjningsstödet anger, säger Helena Nanne och fortsätter:

– Där finns ett antal utgifter som är skäliga utgifter, och vi ska såklart betala stöd för dem, men det innebär inte att jag tycker vi ska betala ut för andra kostnader, som denna till exempelvis. Det handlar om att det alltid ska löna sig att arbeta

Hon menar att försörjningsstöd för medlemskap i Hyresgästföreningen bara är en av utgifterna som behöver ses över i kommunens försörjningsstöd.

Rose-Marie Carlsson (S).

”För mig är det självklart”

– Detta är ett exempel men Malmö stad ligger högre sett till kostnader än många andra kommuner. Det finns nog väldigt mycket man skulle behöva se över på det området. Vi betalar ju också stöd till personer som inte har rätt att befinna sig i Sverige. Det behöver vi inte heller göra och kan sluta med. Vi ska vara så generösa som lagen anger att vi ska vara.

Nämndens ordförande Rose-Marie Carlsson (S) menar å sin sida att inkomsten inte ska vara avgörande för om man kan vara medlem i föreningen eller inte.

– För mig är det självklart. Det stärker en hyresgäst att kunna vara med i en förening som kan företräda en gentemot hyresvärden, oavsett om man har ekonomiskt bistånd eller inte, säger Carlsson och fortsätter:

Helena Nanne (M).

Pekar på kopplingar

– Det är lika mycket ett val att man ska få välja om man vill vara med eller inte om man har ekonomiskt bistånd eller har egen försörjning. Man ska inte hållas utanför att vara med i Hyresgästföreningen för att man har försörjningsstöd.

I sitt tal uttryckte Helena Nanne att medlemsavgiften i Hyresgästföreningen går rakt in i den socialdemokratiska partiapparaten.

– Det finns starka historiska kopplingar mellan det socialdemokratiska partiet och Hyresgästföreningen. Även om de formella banden inte finns kvar på det sättet så är där väldigt tydliga personkopplingar, som det gör i den stora delen av den rörelsen.

Kostar 85 kronor

Ett uttalande som Rose-Marie Carlsson menar får stå för Helena Nanne.

– Jag tror inte partiboken avgör om man är med i föreningen eller inte, eller för de som jobbar med det. Så det har jag ingen kommentar till. Jag har inte funderat på det en gång. För mig är det självklart att vara med i en förening och ha någon som företräder mig gentemot hyresvärden.

Månadsavgiften för ett medlemskap i Hyresgästföreningen ligger på 85 kronor, men det är okänt hur många som betalar avgiften via försörjningsstödet.