Kvinna dödad och flera skadade i skolattack

TT

Publicerad 2019-10-01

En kvinna dödades och tio personer skadades när en ung man gick till attack på en skola i Kuopio i östra Finland.

Gärningsmannen, som själv är en av de skadade, var beväpnad med ett svärdliknande vapen och ett skjutvapen.

Attacken ägde rum i lokalerna till en yrkesskola vid halv ett-tiden, finländsk tid. Skolan ligger i sin tur inne i ett köpcentrum fyra kilometer söder om Kuopio.

En kvinna som arbetar på en verkstad nära skolan gav första hjälpen till en lärare som skadades.

– Jag hörde höga rop på hjälp. Genom fönstren i affären såg jag hur människor rusade ut från skolan, säger hon till Hufvudstadsbladet.

Den misstänkte mannen greps några minuter efter dådet, uppger polisen vid en presskonferens. I samband med gripandet sköts han av polisen.

Död kvinna

En kvinna dödades i attacken. Merparten av de skadade är elever och personal på skolan. En polis skadades också lindrigt.

De flesta av de drabbade fick lindrigare skador när de försökte värja sig. Sex av dem vårdas fortfarande på sjukhus, uppger Antti Hedman vid Kuopio universitetssjukhus för Hufvudstadsbladet. Två av dem är allvarligt skadade, men deras tillstånd är stabilt.

Den misstänkte mannen har opererats för sina skador. Han är född 1994 och är student vid skolan. Mannen är inte straffad sedan tidigare, uppger polisen enligt finländska medier. Han misstänks bland annat för mord och mordförsök.

Motivet till dådet är fortfarande okänt. Polisen har ännu inte kunnat tala med den misstänkte på grund av hans skador, rapporterar nyhetsbyrån STT.

Polisen utgår från att angriparen har agerat ensam men utreder samtidigt om fler kan vara inblandade.

En mindre eldsvåda utbröt också på platsen i samband med dådet. Enligt polisen var branden anlagd. Vid husrannsakan i mannens bostad hittade polisen molotovcocktails. Hans datorer har också beslagtagits, skriver Hufvudstadsbladet.

Ropade på hjälp

En kvinna som äger en butik i köpcentret säger till STT att hon hörde rop på hjälp.

– En lång korridor går igenom hela byggnaden. Flera personer sprang mot vårt affärsutrymme från den andra änden där skolan ligger.

En av dem som kom springande mot henne var en lärare som hade en skada i handen.

– Jag tänkte att herregud, något har hänt. Jag förde läraren till toaletten och tänkte att jag måste sätta tryck på såret. Jag hjälpte läraren till en sittande ställning och höll handen ovanför hjärtat.

"Chockat alla"

Heikki Helve är vd för skolan där dådet ägde rum. Han beskriver hur det som har hänt har chockat alla.

– Det är en väldigt svår tid för skolan, säger han till TT.

Skolan hålls med anledning av det som inträffat stängt och kommer förmodligen inte öppna under onsdagen, enligt Helve.

– Så snart som möjligt hoppas vi kunna fortsätta med våra dagliga rutiner som vi brukade, säger han.

"Upprörande och oacceptabelt"

Statsminister Antti Rinne fördömer dådet.

"Våldsdådet är upprörande och fullständigt oacceptabelt. Jag har diskuterat med polisöverdirektören och regeringen följer noggrant situationen. Å regeringens och mina vägnar vill jag framföra kondoleanser till alla anhöriga", skriver Rinne på Twitter.