Erdogans svar till Trump: Turkiets offensiv fortsätter

Publicerad 2019-10-15

President Donald Trump har krävt att Turkiets president Erdogan omedelbart ska besluta om eldupphör i Syrien.

Under tisdagen kom repliken.

– Vi fortsätter offensiven tills våra mål har uppnåtts, säger Erdogan.

Natten till tisdag uppger CNN att USA:s president Donald Trump hade ett samtal med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Under samtalet krävde Trump att Turkiet omedelbart skulle avsluta de intensiva striderna i norra Syrien, något som vicepresident Mike Pence berättade för CNN.

Under tisdagen kom svaret från den turkiska presidenten.

I ett tv-sänt tal från Azerbajdzjans huvudstad Baku sade Erdogan att den turkiska offensiven i norra Syrien inte ska avslutas.

– Vi kommer att fortsätta vår kamp tills våra mål har uppnåtts, sade Erdogan enligt den turkiska kanalen Haber Global.

Blomstrande fred

Erdogan menar vidare att ett område på 1000 kvadratkilometer hittills har räddats från terrorismen. Och enligt Erdogan ska invasionen av de norra delarna av Syrien ha två syften. Dels eliminera terrorgrupperna som huserar i området, dels skapa en möjlighet för ”våra syriska bröder att kunna återvända”.

– Vi kommer att fortsätta vår kamp tills norra Syrien blomstrar i fred, ska Erdogan ha sagt på mötet i Baku enligt Haber Global.

Viktig stad

Det var inte bara tomma ord från Erdogan. Under tisdagen kunde Reuters rapportera om att syriska trupper uppbackade av Turkiet bestämt sig för att röra sig närmare den strategiskt viktiga staden Manbij, som Erdogan tidigare har gett löften om att överta.

Sent igår twittrade Mustafa Seijari, talesperson för den syriska oppositionsmilis som strider tillsammans med Turkiet: "Slaget om Manbij har inletts".


PODD Turkiets invasion i Syrien - detta kan ske

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om den eskalerande konflikten i Syrien.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen