Flera döda i massprotester i Libanon

Uppdaterad 2019-10-20 | Publicerad 2019-10-19

BEIRUT. Regeringen diskuterade en skatt på telefonsamtal i applikationer som Whatsapp och Messenger. Nu har flera dött och många skadats i vad som beskrivs som de största demonstrationerna i Libanon på ett decennium.

– Politikerna stjäl våra pengar varje dag och sedan beskattar de fattiga, säger Razan Nabbou, 22, till Aftonbladet.

– Regeringen suger. Skatterna blir högre men vi har fortfarande brist på vatten och el, ingenting fungerar. Det här är en revolution, säger Carole Maalouf.

Hon är en av tusentals libaneser som valt att ge sig ut på gatorna för att protestera mot landets ekonomiska situation och regeringens förslag på nya skatter. De kommer från olika religiösa grupper, viftar med den libanesiska flaggan och kräver regeringens avgång.

På olika platser i huvudstaden Beirut hördes människor skandera slogans som demonstranter under den arabiska våren 2011 använde: “Folket störtar regimen!”. I lokala medier beskrivs massdemonstrationerna sakna motstycke i Libanons moderna historia.

De startade först lugnt på torsdagen, men utvecklades snabbt till upplopp och konfrontationer mellan polis och demonstranter. 

Två personer kvävdes till döds i Beirut när de blev instängda i en affär som demonstranter hade satt eld på. Bildäck sattes i brand och skyltfönster slogs sönder i städer över hela landet. Under natten skadades fler än 100 demonstranter och 60 poliser, enligt lokala medier.

Ville införa skatt på Whatsapp

På fredagen fortsatte protesterna och de flesta av landets stora vägar var blockerade av brinnande bildäck och sopor. Militären fick på förmiddagen mota bort demonstranter som hade blockerat motorvägen till Beiruts internationella flygplats. 

Protesterna började efter att regeringen hade diskuterat nya skatter, bland annat en på 0,2 dollar, runt 2 kronor per dag, för att ringa samtal i applikationer som Whatsapp och Messenger. 

– Jag har inte varit ute och demonstrerat tidigare, men Whatsapp-förslaget var det som motiverade mig, säger 22-åriga Razan Nabbou, på väg till fredagens demonstrationer vid den kända Mohammad al-Amin-moskén i centrala Beirut. 

Carole Maalouf och Rania Maalouf I Beirut. 

Den 21-årige studenten Mohammad Ali säger att landets politiker har förstört framtiden för de unga. 

– Det finns knappt några jobb, och de som ändå lyckas hitta ett tjänar 500 dollar (runt 4 800 kr, reds. anm) i månaden. Det går inte att bo i det här landet längre, säger han. 

Samtidigt beskriver flera av demonstranterna på plats hur politiker tjänar allt mer och hur de “stjäl pengar från folket”. 

– Vi betalar så mycket i skatt och får ingenting tillbaka, inte ens det grundläggande, säger Christine Kharrat, 29. 

Regeringen i krismöte

Premiärminister Saad Hariri ställde in alla sina åtaganden på fredagen efter krav om hans och regeringens avgång.

Senare på kvällen höll han ett tal till nationen, där han lade ansvaret för landets ekonomiska situation på sina regeringspartner, som han menar har förhindrat ekonomiska reformer. Han gav partierna en deadline på 72 timmar för att komma fram till en lösning. 

Uppmanar svenskar: var försiktiga

På grund av protesterna uppmanar svenska ambassaden i Libanon de svenskar som befinner sig i landet att iaktta försiktighet, undvika folksamlingar och hålla sig uppdaterade via lokala medier. 

Saudiarabiens ambassad samlade på fredagen sina medborgare i Libanon på ett hotell för att “snarast möjligt” föra ut dem från landet. Flera länder har gått ut med säkerhetsvarningar för deras medborgare som planerar att resa till Libanon. 

Under söndagen fortsatte massdemonstrationerna och många av demonstranterna säger att de kommer att fortsätta tills regeringen avgår. 

– Jag är här för en revolution. Vi behöver förändring i det här landet. Folket är enat. Vi är inte här av religiösa skäl, folket är i dag en gemensam röst och vi står upp mot korruptionen. Det här måste ta slut, säger Nairi Ghazarian, 30. 

Följ ämnen i artikeln