V: Stoppa strejkbryteri med en "lex Tesla"

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2024-05-10

Vänsterpartiets toppkandidat i EU-valet Jonas Sjöstedt.

Strejken på Tesla har blottat luckor i lagstiftningen, anser Vänsterpartiet. Nu föreslår partiet en ”lex Tesla” på EU-nivå för att stoppa strejkbryteri.

Sedan i höstas pågår en strejk mot Teslas svenska dotterbolag. IF Metalls syfte med konflikten är att företaget ska teckna kollektivavtal. Något som bolaget hittills hårdnackat sagt nej till.

– Det är är uppenbart att världens rikaste man, Elon Musk, har tänkt att ta den här striden, mot alla rimliga principer, för att inte ge löntagare kollektivavtal, säger Jonas Sjöstedt, toppkandidat för V i EU-valet.

På en pressträff på V:s kongress i Jönköping lanserar han och partiets andra toppkandidat, Hanna Gedin, ett nytt förslag.

Enligt V sker nu organiserat strejkbryteri på Tesla, och det är en lucka i EU:s utstationeringsdirektiv som möjliggör att företaget kan använda sig av utländsk arbetskraft för att ersätta de som strejkar på verkstäderna.

– Vi föreslår en ny regel som gör att den fria rörligheten för utstationerade inte ska omfatta den som bryter konflikt på arbetsmarknaden, säger Jonas Sjöstedt.

– Vi föreslår det inte som ett undantag för Sverige, utan för hela unionen.

I andra sammanhang brukar V driva att EU inte ska lägga sig i svensk arbetsmarknad och den svenska modellen, men här ser partiet ingen konflikt.

– Jag ser det som ett rent försvar av den svenska modellen, säger Sjöstedt.

Men för att förslaget ska bli verklighet i EU krävs att EU-kommissionen lägger fram ett sådant lagförslag. Det kommer att bli en avgörande fråga för Sjöstedt och Gedin, om de blir invalda, i de utfrågningar som EU-parlamentet ska ha med de nya EU-kommissionärerna i höst.

– Jag kan inte se att vi skulle rösta för en kommissionär med ansvar för de här frågorna, som inte är beredd att lägga de här förslagen, säger Sjöstedt.

Följ ämnen i artikeln