Skickades till man med mordfantasier – överfölls med yxa

Publicerad 2014-05-14

Hade planerat att tortera ung praktikant

21-åringen hade en väska packad och undangömd med attiraljer för att tortera och mörda en ung kvinna.

I april i år omvandlades fantasi till handling då han attackerade en ensam praktikant med en yxa på sitt LSS-boende i Skåne.

– Kraften i hans slag var till för att döda, säger praktikanten i förhör.

Mannen på LSS-boendet fantiserade om att mörda unga kvinnor och utsätta dem för ett utdraget lidande.

I över ett halvår hade han förberett sig på att göra just detta samt hur han skulle skända deras kroppar efter att de mördats.

I en väska i hans lägenhet, som polisen senare hittade, fanns knivar, rep, hundkoppel och en yxa. Dessutom fanns  bildkollage på mördare och döda människor, tidningsurklipp med artiklar om uppmärksammade mord och våldsfilmer.

Anföll med yxa

Den 11 april i år höll mannens fantasier på att bli verklighet då han med en yxa anföll en ung kvinnlig praktikant som skickats till boendet.

Praktikanten var helt ny och det var första gången hon skulle träffa 21-åringen och hon säger i förhör att hon försökte vara trevlig och lära känna mannen.

Lite senare på dagen skickade han ett sms och bad henne komma. Men nästan direkt då hon kommit över tröskeln anföll han henne med yxan.

Kvinnan säger i förhör att hon uppfattade det som att 21-åringen högg mot henne fem-sex gånger.

Men då hon tidigare tränat kampsport lyckades hon övermanna mannen, få tag i yxan och fly med ytliga skador.

– Jag gick sakta bakåt mot dörren och sa:  du följer fan inte efter mig, säger kvinnan i förhör.

LSS-boendet ska ha varit utrustad med en larmknapp som inte fungerade. Hjälp anlände därför först efter 20 minuter, enligt kvinnan.

Erbjudits öppenpsykiatri

Hon berättar i förhör att hon ska ha fått information om mannens sjukdomsbild men att hon inte fått veta att mannen var farlig.

Enligt mannen så ska läkare ha känt till hans tvångstankar om att mörda, vilket han haft sedan tonåren. Mannen ska ha medicinerats för detta och uppmanats att söka hjälp vid öppenpsykiatrin när han fått tankar på att döda.

– Hundkopplet hade jag skaffat i syfte att använda detta för att strypa en ung flicka eller kvinna, berättar mannen i förhör.

I förhör berättar han även ingående om vad han planerade att göra med den unga praktikanten men uppger samtidigt att han idag är lättad över att praktikanten inte blev mer skadad än hon blev.