”Nog finns det utrymme för radikala frågor”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-29

Igår stod han på scenen i Visby och inledde Almedalsveckan.

Idag presenterade han ett förslag om att återinföra fastighetsskatten för hus med högt värde.

Läs chattet mellan Vänsterpartiets Lars Ohly och Aftonbladets läsare.

Lars Ohly chattade med Aftonbladets läsare från Visby,

Lars Ohly säger: Hej, nu är jag, Lars Ohly, på plats.
David Bergström säger: Hejsan Lars. Är Piratpartiet ett hot mot er?
Lars Ohly säger: Nej.
Sebastian_liberal säger: Tror du verkligen att mer politiks interverande ska hjälpa oss ur den finansiella krisen?? När får vi människor chansen att bestämma över våra egna liv??
Lars Ohly säger: De flesta människor bestämmer väldigt lite över banker och storföretag. Genom demokratin får vi möjlighet att bestämma tillsammans.
säger: Hej Lars Ohly! Jag har en fråga om det nyligen lagda förslaget om en ny skollag (om jag har förstått rätt). Regeringen vill att det inte ska vara möjligt att läsa upp sina betyg på komvux längre. Jag vill själv bli läkare och är osäker på om jag kommer att lyckas fixa de betyg som krävs. Jag tycker att det måste finnas "en andra chans" att kunna fixa bra betyg för att komma in på sin drömutbildning. Vad tycker du och de övriga i oppositionen om att man inte ska kunna läsa upp sina betyg på komvux? mvh alexander
Lars Ohly säger: Det är ett dåligt förslag som vi kommer att upphäva om vi får möjlighet efter valet 2010.
Garfield säger: Tror/tycker du att Mona Sahlin är bra för soc?
Lars Ohly säger: Ja, och jag tycker hon blir allt bättre.
David Bergström säger: Hejsan herr Ohly. Tror du samarbetet med de andra partierna gynnar dig?
Lars Ohly säger: det viktigaste för oss är att få bort högerregeringen och förändra Sverige i rättvis och solidarisk riktning. Det klarar vi inte själva - så, ja, samarbetet är bra för vänstern.
Houshang (Sundsvall) säger: Hej Lasse! Tror inte Du det kan vara möjligt för Vänstern att sammarbeta med Piratpartiet då de bara har EN fråga inom EU och är villiga att sammarbeta?
Lars Ohly säger: Vi tycker lika i fildelnings- och integritetsfrågor. Men i övrigt har de ju ingen politik. Vad ska vi samarbeta kring? Miljö, välfärd, arbetsrätt? Nej, det går inte.
Glenning säger: Är du inte rädd att folk blir förbannade nu när ni vill höja fastighetsskatten?
Lars Ohly säger: Det är 30556 hus som får höjd fastighetsskatt med 1 % av taxeringsvärdet över 4,5 miljoner kronor. Det "drabbar" till exempel ett enda hus i Boden. Nej, jag är verkligen inte skraj för det.
Frida säger: Vad tycker du om Gudruns utspel idag om dig och ditt påstådda valfiasko(För svaga kandidater)?
Lars Ohly säger: Jag tycker det är viktigt med fler feminister i politiken och med en feministisk politik. Det är endast vänsterpartiet som står för det idag. Gudrun är välkommen att arbeta med oss om hon vill.
BS säger: Om jag köpt ett hus för 5 Mkr i Stockholm, med 10% egen insats, är jag då rik och ska betala mer i fastighetsskatt?
Lars Ohly säger: Ja.
David Bergström säger: Hejsan Lars. Fint väder idag igen. Varför förlorar V så många röster?
Lars Ohly säger: I EU-valet förlorade vi röster. Det måste vi lära oss av och förhindra att det upprepas. I opinionsmätningar ligger vi på valresultatet. Det ska vi förbättra till nästa val.
säger: Hur ska V, s och Mp arbeta för ett fritt palistina?
Lars Ohly säger: En av de viktigaste utrikesfrågorna. Vi måste bli mycket mer aktiva, ställa krav på Israel ar respektera ingångna avtal, erkänna Palestina och upphöra med terror och krigshandlingar. Motsvarande krav ska ställas på de palestinska företrädarna, men det är Israel som genom sin ockupation och sin rasistiska politik hindrar freden i dagsläget.
Frida säger: Hej Lars! Tony Blair sa nyligen att han tror att det inte kommer finnas "ideologiska strider som under 1900-talet på 2000-talet, utan mer varianter av mittenpolitik". Detta ser mer vi i Sverige. Håller du med? Är det bra om så är fallet?
Lars Ohly säger: Nej, jag varken håller med eller tycker det är önskvärt. Vi behöver mer av tydlighet och mer av kamp mot orättvisa ägandeförhållanden och orättvisa maktförhållanden, inte kinst på arbetsmarknaden.
eke säger: Tycker du Lars, som V partiledare att det är okej att förbjuda gatumusikanter ?
Lars Ohly säger: Nej.
Roland säger: Hej Lars! Tycker du det är dåligt att människor som arbetar får behålla mer av lönen? Ingen motfråga tack!
Lars Ohly säger: Nej, men om välfärden dras ner och skattesänkningar betalas av arbetslösa, sjuka, studerande och pensionärer - då tycker jag det är riktigt dåligt. Och det är ju det regeringen står för.
jaaa säger: Hur mycket tjänar du per år?
Lars Ohly säger: 54500 i månaden, det har alla riksdagsledamöter. Vi vänsterpartister ger dock bort en stor del av dessa pengar till solidaritetsorganisationer, vänsterpartiet med mera.
säger: Hej, vilken fråga är den viktigaste inför valet nästa år?
Lars Ohly säger: Jobben. Utan fler i arbete kommer vi inte att ha råd med välfärd och stora satsningar på miljö och klimatsmarta lösningar
säger: Hej Lars! Jag tycker att V är det partiet som har fått ge efter mäst av de partierna i V, S och Mp koalitionen. Hur upplever du det?
Lars Ohly säger: Jag håller inte alls med. När det gäller klimatpolitiken, ungdomsarbetslösheten och hyresrätterna har vi påverkat väldigt mycket.
Jola säger: Hej Lars! Vad tror du om ett ROT avdrag för oss som bor i hyresrätt? Som det är nu kan ju inte dessa fastighetsägare dra av nånting där, medans de som bor i villa eller bostadsrätt kan.
Lars Ohly säger: Du har helt rätt. Därför har vi också fått med oss mp och s på ett sådant förslag.
Aggie säger: Är det inte viktigt att ni och S och MP är överens när det gäller statliga banker?
Lars Ohly säger: Jo, men vi börjar inte alltid med att vara överens. Vi är tre partier med olika förslag och delvis olika politik. Nu får s och mp svara på våra förslag, vilket jag ser fram emot.
Kraft säger: God eftermiddag, vad är din personliga tanke om IPRED?
Lars Ohly säger: En usel lag som aldrig borde ha antagits. Den bör rivas upp. I stället behöver vi en modern syn på fildelning och upphovsrätt som inte utgår från förbud utan bejakar kulturspridning och sedan ser till att ersätta kulturskaparna.
Ungdom säger: Hur vill ni lösa ungdomsarbetslösheten om ni vinner nästa val?
Lars Ohly säger: Investera i fler bostäder, förnybar energi och spårburen trafik. Satsa på välfärden. Satsa stort på utbildning för dem som trots allt är arbetslösa under en period. Se mer på vår hemsida www.vansterpartiet.se
Sten Storgìrds säger: Vilket land i världen bör Sverige mest efterlikna idag? Politiskt sett.
Lars Ohly säger: Norge.
John_23 säger: Är Sverige på väg att bli ett nytt kontrollsamhälle??
Lars Ohly säger: Ja, tyvärr. Och vi vänsterpartister kanske är de hårdaste motståndarna till det just därför att vi genom historien varit utsatta för kontroll, åsiktsregistrering, yrkesförbund och i viss fall internering.
JP säger: Hej! Bra att du tog upp funktionshindrades situation och tillgänglighet i ditt tal. Kommer du att driva denna fråga när vi får en rödgrön regering efter valet 2010?
Lars Ohly säger: Absolut!
theFeber säger: Vad har V för konkreta förslag för att förbättra för småföretagare?
Lars Ohly säger: Ta bort skyldigheten att betala sjuklön för anställda som drabbas av sjukdom, förbättra möjligheterna till kreditgivning, minska krånglet i skatteredovisning mm.
Jonas säger: Vad tycker du om att regeringen beslutade att ta bort vänplikten?
Lars Ohly säger: Dåligt. Vi behöver ett folkligt förankrat försvar.
theFeber säger: Vad tycker du om Obama?
Lars Ohly säger: En mycket stor förändring jämfört med Bush, och nästan enbart till det bättre. Jag har stora förväntningar på att både inrikespolitik och utrikespolitik kommer att bli mycket bättre. Däremot är jag bekymrad för Obamas Afghanistanpolitik, det riskerar att bli ett stort bakslag.
Bìvergìll säger: Hur kan du före ett val (EU-valet) starkt propagera för ett svenskt utträde ur EU och genast efter valet (som gick så dåligt för V) byta fot helt och hållet och öppna för att vi skall vara kvar i EU. Det är inte trovärdigt alls att byta åsikt så. Vad blir nästa sak där ni vänder kappan efter (val)vinden?
Lars Ohly säger: Efter ett uselt val ska man aldrig säga: Vi har inga fel, vi kommer aldrig ändra uppfattning i någon fråga. Det är då man inte blir trovärdig. Men jag har bara sagt att vi måste diskutera hur vårt EU-motstånd bäst formuleras i framtiden, det är knappast kontroversiellt.
Buk säger: Är du nöjd med Ung Vänster som en politisk kraft? Det enda jag och mina kompisar ser av dem är fula klistermärken på alla lyktstolpar och elskåp i min stad. Är det ens lagligt?
Lars Ohly säger: Jag är nöjd med Ung vänster som Sveriges bästa ungdomsförbund. Men i en del städer är de för få för att synas på ett bra sätt. Du kanske behvös för att göra Ung Väster bättre i din stad?
Moderator säger: Här kommer sista frågan
Frida säger: Sossarna på 60-talet var nästan mer radikala än ni idag. Tror du att ni har en plats med er radikala politik? Vi går allt mer mot en centralisering av politiken.
Lars Ohly säger: Jag håller inte med. Gårdagens förslag om att undvika framtida kriser handlar i stor utsträckning om mer av gemensamt ägande och mer av demokratisk kontroll. Det är frågor som socialdemokraterna inte på allvar diskuterat sedan efterkrigsprogrammet 1948. Så nog finns det utrymme för radikala förslag alltid!
Moderator säger: Nu är chattet slut. Tack alla som ställde frågor.

Aftonbladets
bloggar

Följ ämnen i artikeln