Thailand: Valkommissionen nobbar ex-prinsessa

TT-Reuters-AFP

Uppdaterad 2019-02-13 | Publicerad 2019-02-11

Den thailändska ex-prinssessan Ubolratana Rajakanyas namn som premiärministerkandidat lanserades överraskande i fredags av det thailändska partiet Thai Raksa Chart. Nu har landets valkommission satt stopp för hennes kandidatur.

Thailands valkommission har beslutat sig för att diskvalificera ex-prinsessan Ubolratana Rajakanya som kandidat till premiärministerposten i valet nästa månad.

Ex-prinssessans namn lanserades överraskande i fredags av det thailändska partiet Thai Raksa Chart,

Valkommissionens besked kom på måndagen då listan med partiernas premiärministerkandidater offentliggjordes – och Ubolratana Rajakanya fanns inte med bland kandidaterna.

"Står ovanför politiken"

"Valkommissionen har i dag tillkännagivit namnen på kandidaterna och prinsessan Ubolratana Rajakanyas namn har exkluderats", meddelar kommissionen i ett uttalande där man förklarar beslutet med att medlemmar i den kungliga familjen "står ovanför politiken och därför inte kan inneha ett politiskt ämbete".

Beskedet var väntat. Kort efter att den 67-åriga ex prinsessans politiska ambitioner offentliggjordes reagerade hennes lillebror kung Maha Vajiralongkorn och sade att det skulle vara "mycket olämpligt" för tidigare kungligheter att ge sig in i politiken. Därpå dröjde det inte någon lång stund innan partiet Thai Raksa Chart meddelade att man skulle följa kungens order och dra tillbaka ex-prinsessans kandidatur.

Antidrogkampanj

Ubolratana Rajakanya är mycket känd i Thailand, inte bara som medlem av kungahuset. Hon har haft flera roller i thailändska filmer, uppträtt på scen och engagerat sig i en antidrogkampanj.

Hon blev av med sin kungliga titel i samband med att hon på 1970-talet gifte sig med en amerikan och beslutade sig för att bosätta sig i USA.

Valet i mars är det första i Thailand sedan militärkuppen 2014. Militärjuntan har skjutit upp tidigare valplaner flera gånger.