Här är frågan som blir allt viktigare

Publicerad 2014-09-05

Utöver jobben, vården, skolan, jämställdheten och miljön.

Den senaste tiden har försvaret ökat som viktig fråga för väljare runt om i landet.

Men trots miljardlöften har inget parti riktigt lyckats ta vara på den brännande frågan.

Med nio dagar kvar till valet behåller Sveriges väljare fokus på de frågor som de anser står högst i kurs. Jobb, vård, utbildning, miljö, invandringsfrågor och jämställdhet är några av väljarnas högst prioriterade frågor, har Aftonbladets opinionsundersökning Sverige Tycker slagit fast ett flertal gånger.

Men nu seglar ännu en fråga upp: Försvaret.

Sedan Sverige Tycker inledde sin dagliga mätning den 12 augusti fram till 4 september har frågan gått uppåt som viktigaste valfråga med tre procentenheter.

Bara jobbfrågan, som flest tillfrågade ser som allra viktigast i mätningen, har haft en liknande utveckling under samma tidsperiod.

Nio procent av svenska folket tyckte att frågan var den viktigaste den 12 augusti. Den 4 september tyckte elva procent av svenskarna att frågan var viktigast.

Kanske har det sin förklaring i världsläget.

Situationen i Ukraina

Utrikesminister Carl Bildt (M) är just nu på toppmöte med Nato i Wales där man bland annat ska komma fram till en tydlig linje gentemot Rysslands ­president Vladimir Putin så att han upphör med aggressionerna mot Ukraina. På mötet ska man också diskutera hur Nato kan hjälpa till att stoppa Islamiska statens, IS, framfart i Syrien och Irak.

Försvarsfrågan har också lyfts upp allt tydligare av både Alliansen och Socialdemokraterna. Senast den 3 september lovade Alliansen mer pengar till försvaret fram till 2018, om de vinner valet. Ett löfte som står utanför valmanifestet som man redan presenterat, och enligt försvarsminister Karin Enström (M) har det att göra med situationen i Ukraina:

”Mot bakgrund av oron i vårt närområde skjuter vi nu till ytterligare 1,3 miljarder till försvaret fram till 2018”, skrev de fyra alliansledarna på DN Debatt.

Och Socialdemokraterna svarade dagen efter med att påpeka att man i den senaste överenskommelsen i försvarsberedningen hade önskat 900 miljoner extra i anslag till försvaret – som man inte fick igenom. I sitt valmanifest har partiet förtydligat att Sveriges försvar ska stärkas ”vid en bättre utveckling på arbetsmarknaden”. Socialdemokraternas försvarspolitiske talesperson Peter Hultqvist sa den 4 september till Svenska Dagbladet att det innebär att S är berett att lägga en miljard extra på försvaret 2018.

Ingen har tagit ledartröjan

Av de åtta riksdagspartierna är det Moderaterna, Folkpartiet och Socialdemokraterna som väljarna tycker har bäst politik i försvarsfrågan, visar ytterligare en mätning som Sverige Tycker har gjort. Men ingen av dem ”vinner” sakfrågan särskilt.

Av 2983 tillfrågade under perioden 22 augusti till 2 september tycker 22 procent att Moderaterna har bäst politik i försvarsfrågan. 18 procent tycker att Folkpartiet är bäst på försvarspolitik och 17 procent tycker att Socialdemokraterna är bäst på försvaret. Andelen som är osäkra på vilket parti som är bäst på försvaret är hela 21 procent.

– Just när det gäller Sveriges försvar är andelen som uppger att de inte vet vilket parti de tycker har bäst politik i frågan dubbelt så hög som för andra sakfrågor. Det tyder på att det inte riktigt är något parti som tagit ledartröjan i försvarsfrågan, säger Karin Nelsson, projektledare på Inizio.

Framförallt är det kvinnor och personer under 49 år som återfinns i gruppen av de osäkra.

– Vi ser att försvarsfrågan är en fråga som prioriteras lägre politiskt av kvinnor i våra mätningar, säger Karin Nelsson.

Här kan du ladda ner hela undersökningen:

Excel-fil

PDF-fil

Alla Sverige Tycker-undersökningar finns här.

Följ ämnen i artikeln