Elin, 21, åtalas efter försök att stoppa utvisning

Uppdaterad 2019-02-18 | Publicerad 2018-10-19

21-åriga Elin Ersson försökte stoppa en utvisning ombord på ett flygplan på Landvetters flygplats i juli i år.

Nu har hon åtalats vid Göteborgs tingsrätt för brott mot luftfartslagen.

Det var i slutet av juli i år som en 52-årig man från Afghanistan skulle utvisas med ett flyg från Landvetter i Göteborg.

Ombord planet fanns också studenten Elin Ersson, 21, som bestämt sig för att försöka rädda honom genom att vägra sätta sig ner förrän piloten beordrat mannen att kliva av planet.

Samtidigt sände Elin live på sin Facebooksida och i det 14 minuter långa klippet konfronteras hon gång på gång av medpassagerare och flygpersonal.

Till slut, efter en lång stund av argumenterande, reser sig även andra passagerare och piloten ger order om att Elin och mannen ska föras av planet.

Inkommit flera polisanmälningar

Samtidigt applåderar flera av medpassagerarna.

– Jag gjorde det som privatperson, aktivist och medmänniska, säger Elin Ersson i en intervju med Jönköpings-Posten.

Filmklippet, som snabbt fick stor spridning i sociala medier, blev snabbt en världsnyhet. Men trots hyllningarna möttes Elins agerande också av stark kritik.

Flera polisanmälningar gjordes efter med händelsen och rättsexperten samt före detta chefsåklagaren Sven-Erik Alhem har tidigare sagt att Elin bröt mot lagen.

Något som nu också kommer att prövas i rätten: på fredagen åtalades Elin Ersson vid Göteborgs tingsrätt för brott mot luftfartslagen.

”Hade gjort om det”

– Jag menar att hon har gjort sig skyldig till ett brott som jag kan bevisa och som hon inte vill erkänna, så därför får en domstol avgöra detta, säger kammaråklagare James von Reis till TT.

Elin Ersson

Enligt stämningsansökan har hon som passagerare ”inte åtlydit vad befälhavaren bestämt om ordningen ombord och vägrat att sätta sig trots upprepade anmaningar därom från flygplanets besättningspersonal”.

Elin Ersson har tidigare sagt att hon inte anser att hon begått något lagbrott, men erkänner sitt handlande.

– Jag hade gjort om det, om det krävdes av mig, men jag tror inte att jag får lov att kliva ombord på ett flygplan där personer ska utvisas igen, har hon sagt till TT.

Straffet för brott mot luftfartslagen är böter eller fängelse i högst sex månader.

Följ ämnen i artikeln