Varnar för "arktiskt Lampedusa"

Uppdaterad 2015-11-11 | Publicerad 2015-11-10

Vi är vana att se hemska bilder från flyktingkatastrofer.

Bara inte nära oss.

Nu varnar en norsk politiker för en humanitär katastrof – i Nordnorge.

Den italienska ön Lampedusa, halvvägs mellan Sicilien och Afrikas fastland, har de senaste åren varit platsen för ofattbara flyktingkatastrofer.

Överfulla båtar har sjunkit och tusentals människor har dött.

Nu varnar den norske kommunpolitikern Rune Rafaelsen för att Nordnorge kan förvandlas till ett "arktiskt Lampedusa".

– Om vi inte får stopp på detta på ett ordentligt sätt så finns faran där. Det här kan inte fortsätta, säger han i en intervju med Sveriges Radio

Kommer på cykel

De livsfarliga resorna till Europa har fått flyktingar att söka nya vägar. Och de senaste månaderna har tusentals syrier och andra asylsökande korsat gränsen mellan Ryssland och Norge, något som Aftonbladet tidigare har berättat om.

Bara i förra veckan kom 1 100 asylsökande över gränsen vid Storskog, enligt SR. Att gå över gränsen eller skjutsa flyktingar i bil är förbjudet.

Många kommer därför på cykel.

Fruktar katastrof

Rune Rafaelsen varnar för vad som ska hända nu när temperaturen sjunker och den arktiska vintern är på väg. Han varnar för att stänga gränsen helt, något som invandringskritiska Fremskrittspartiet har krävt.

– Om några veckor kan det vara minus 20 grader här. Du kan tänka dig om de bestämmer sig för att stänga gränsen och det blir stora samlingar av folk som försöker ta sig över fjällen och älven. Då ser jag för mig bilder som jag helst inte vill se, säger han till SR.