Uppgift: Hultqvist ville skicka Jas Gripen-plan

Publicerad 2015-12-16

Margot Wallström körde över Peter Hultqvist i frågan om Gripenplan, enligt uppgifter till DI.

Försvarsministern ville skicka plan redan nu - något som utrikesministern satte stopp för.

Efter två veckors överläggningar presenterade regeringen i dag vad Sverige ska hjälpa Frankrike med i kampen mot IS.

Alliansens krav - att bistå med Jas Gripenplan - säger regeringen nej till.

Men enligt uppgifter till Dagens Industri ville Hultqvist att Sverige skulle skicka Gripenplan. Tidningen skriver att han drev frågan i regeringen, medan Wallström var emot och vann striden.

På TT:s fråga om Hultqvist ville skicka Gripenplan redan nu, svarar han:

– Det är ju så här att regeringen är en enhet, det är liksom ett uppdrag där man representerar en regering och en samlad bedömning. Vad enskilda ministrar gör i ett sådant perspektiv det är egentligen rätt så ointressant.

Både Peter Hultqvists och Margot Wallströms pressekreterare förnekar att det finns meningsskiljaktigheter mellan ministrarna.

"Ett separat spår"

Den franska begäran om hjälp kom några dagar efter attackerna i Paris den 13 november. Senare bad även USA Sverige om hjälp, i ett brev ställt till försvarsminister Peter Hultqvist.

När utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist i dag presenterade regeringens paket hade de helt olika uppfattningar huruvida USA:s begäran är besvarad eller inte.

– Nej den behandlas separat i ett separat spår. Det vill vi inte blanda in i det här paketet, säger Margot Wallström.

Kommer det ett besked om vad Sverige kan hjälpa USA med?

– Ja det utgår jag ifrån.

Peter Hultqvist säger däremot att den amerikanska begäran är "samordnad med den franska".

– Den ingår i samma diskussion och i samma paket, säger han.

Ett missförstånd

Så det kommer inga ytterligare besked om USA:s begäran?

– Nej, USA:s begäran är ju samordnad med Frankrikes begäran. De ligger väldigt nära varandra om vad man kan önska sig. Det har hanterats i samma diskussion som vi har nu.

Margot Wallströms pressekreterare Pezhman Fivrin säger att Wallström missförstod frågan och att hon syftade på när Sverige ska ge ett svar till USA.

– USA:s förfrågan är samordnad med Frankrikes förfrågan. Däremot har vi formellt idag inte svarat på det amerikanska förfrågan utan på stödet till Frankrike. Svar på USAs förfrågan väntas inom kort och sker separat, säger han. 

Försvarssekretess

Exakt vad USA ber Sverige om hjälp med är inte offentligt. Såväl innehåll som inkomstdatum är belagt med utrikes– och försvarssekretess. Förfrågan skickades från den amerikanska försvarsministern, Ashton Carter, till Peter Hultqvist.

– Brevet kommer från den amerikanske försvarsministern som ber om ett utökat stöd efter terrorattacken i Paris, sa Hultqvist pressekreterare Marinette Nyh Radebo till Aftonbladet i förra veckan.